Αλλαγές στα μέτρα που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους σε κλειστούς δημόσιους χώρους προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής των Ειδικών, η οποία και εξετάζει τις αναγκαίες προσαρμογές του πλαισίου πρόσβασής τους, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Συνεχίζονται κι επεκτείνονται οι έλεγχοι εφαρμογής και ισχύος του πλαισίου που έχουμε ανακοινώσει, ενώ παράλληλα εξετάζονται οι αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την αυξανόμενη ένταση της πανδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα αυξημένων διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους.
Οι σχετικές συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους και τους ειδικούς επιστήμονες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι όποιες προσαρμογές όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν εγκαίρως, ανέφερε και διευκρίνισε ότι δεν θα σταματήσει η πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε χώρους που αφορούν στοιχειώδεις λειτουργίες, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί αυστηροποίηση των μέτρων.
Υπενθύμισε ότι οι ανεμβολίαστοι είναι ένας από τους τρεις παράγοντες αντιμετώπισης της ενισχυμένης επίθεσης της πανδημίας, μετά την ενίσχυση των εμβολιασμών και η θωράκιση του Συστήματος Υγείας. «Έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι η πανδημία έχει δυναμικό χαρακτήρα», σημείωσε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζοντας ότι «με τον covid δεν έχουμε τελειώσει ακόμη. Όσο υπάρχουν ανεμβολίαστοι ο ιός βρίσκει πρόσφορο πεδίο εξάπλωσης. Όπως καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε περιοχές που παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», τόνισε.
Εν συνεχεία ανέφερε ότι «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο κίνδυνος διασποράς εξαρτάται από το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής. Με απλά λόγια όσο περισσότεροι είναι οι ανεμβολίαστοι, τόσο περισσότερα είναι τα κρούσματα, οι νοσηλείες και δυστυχώς οι απώλειες. Ο κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος κατά τη χειμερινή περίοδο, αφενός γιατί ο ιός είναι ανθεκτικότερος στις χαμηλές θερμοκρασίες και αφετέρου διότι περιοριζόμαστε σε κλειστούς χώρους».
«Για όλους αυτούς τους λόγους η ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης σε εθνικό επίπεδο είναι ακόμα πιο πιεστική», υπογράμμισε και επισήμανε πως «η Πολιτεία έχει κάνει το άπαν ώστε η ζωή να αποκατασταθεί στην πληρότητά της. Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος. Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πολίτη να προστατεύσει την υγεία του, να φροντίσει τα αγαπημένα του πρόσωπα, να μην παρεμποδίζει τη ζωή των άλλων...»
«Θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του μη εμβολιασμού κι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε ότι σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του θανάτου από κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%.
«Οι ειδικοί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ομογνωμούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά και ότι η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη χειμερινή περίοδο», πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ακόμα ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση, με κάθε τρόπο την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία με την αποστολή μηνυμάτων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Το πρόγραμμα 'Ελευθερία' συνεχίζεται όπως συνεχίζεται και η προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών με όλα τα διαθέσιμα μέσα»,
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι έχει μειωθεί σημαντικά η ανεργία και πως η ανάπτυξη έχει ανθρωπιστική στόχευση και στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε και αντανάκλαται στη συνεχιζόμενη άνοδο των ιδιωτικών καταθέσεων, τόνισε.
Για τις γυναικοκτονίες επισήμανε ότι «η Ελληνική Αστυνομία έχει σχέδιο σε εξέλιξη με την τοπική αυτοδιοίκηση για την έγκαιρη προσέλευση σε τυχόν περιστατικά βίας» και αναφέρθηκε στα τηλεφωνικά κέντρα στήριξης γυναικών θύματα βίας, αλλά και στη στελέχωση των τοπικών τμημάτων με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς για την ενδοοικογενειακή βία. Αποκάλυψε ότι οι αστυνομικές αρχές ασχολήθηκαν με 5.413 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας το 2020.
Χαρακτήρισε καταδικαστέα τα περιστατικά προπηλακισμού με αφορμή τη βία κατά ειδικών και υπογράμμισε πως οι καταστηματάρχες οφείλουν να κάνουν τους δικούς τους ελέγχους και πως οι έλεγχοι από την Πολιτεία θα συνεχίζονται κανονικά.