Οικονόμου: Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης

Οικονόμου: Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης

Στην ενημέρωση των συντακτών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε πως στη φετινή ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το Fuel Pass 3 και τα νέα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού και τα μέχρι στιγμής έσοδα.

«Όσο διαρκεί η κρίση, αξιοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, οτιδήποτε πετυχαίνουμε με την ανάπτυξη μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα για να στηρίξουμε τους πολίτες απέναντι στις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. Στη ΔΕΘ, αφού μετρήσουμε σωστά και ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πολύ συγκεκριμένα, ποια είναι εκείνα τα μέτρα στήριξης που μπορεί να περιμένει η κοινωνία. Κρατώντας εφεδρείες και χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, στεκόμαστε στο πλευρό των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά ο Οικονόμου.

Πιο αναλυτικά:

Ρεκόρ όλων των εποχών στις τουριστικές αφίξεις

Η Κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι δουλεύει με σχέδιο για κάθε παραγωγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Φέτος αυτή η επαγγελματική δουλειά φαίνεται και στο κομμάτι του τουρισμού. Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο Κράτος να στηρίξει περισσότερο την κοινωνία που χειμάζεται από την ενεργειακή και από τις υπόλοιπες κρίσεις και να έχουμε πολύτιμες εφεδρείες που χρειαζόμαστε ενόψει του Χειμώνα που έρχεται. Παράλληλα, τα έσοδα από τον τουρισμό περνούν άμεσα στην καθημερινή οικονομία και ενισχύουν απευθείας το εισόδημα των πολιτών.

Ειδικότερα, καθώς διανύουμε τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας καταγράφει ισχυρή δυναμική, καθώς  οι  τουριστικές ροές ξεπερνούν ακόμη και  τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις. Οι αφίξεις εξωτερικού στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν τον Ιούνιο σε  3.481.000, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπου ήταν περίπου  1.190.000 οι αφίξεις, ενώ είναι οριακά αυξημένες και σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 όταν είχαμε περίπου 3.470.000 αφίξεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καθημερινά επισκέπτονται την Ακρόπολη πάνω από 15.000 τουρίστες, ενώ  αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι οι επισκέπτες στην Αθήνα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο. 

Σε υψηλά επίπεδα κινείται ο τουρισμός  και σε άλλες περιοχές της χώρας, τη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, καθώς η αντικατάσταση των Ρώσων και Ουκρανών ταξιδιωτών από επισκέπτες βαλκανικών χωρών μπόρεσε να ισοσκελίσει τις απώλειες που είχαμε από τους τουρίστες αυτούς. Μεγάλη αύξηση αφίξεων -που φτάνει το 280% παρατηρείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης- που συμμετέχει στο κομμάτι αυτό και η κρουαζιέρα. Στόχος τώρα είναι η  επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και η προσέλκυση,  το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, βορειοευρωπαίων συνταξιούχων.

Κοινωνικός τουρισμός

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι η Κυβέρνησή μας έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή σειρά προγραμμάτων που απευθύνονται και στο εσωτερικό, που απευθύνονται στους συμπολίτες μας και που σκοπό έχουν να βοηθήσουν εκείνους που πλήττονται από τις επάλληλες κρίσεις και δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους να κάνουν κι αυτοί κάποιες μέρες διακοπές, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση σε  περιοχές της χώρας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ανάμεσα στα άλλα επισημαίνω:

Βρίσκεται σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), με προϋπολογισμό 35 εκατ. ευρώ, που αφορά 300.000 επιταγές και «τρέχει» από την 1η Αυγούστου. Στόχος του προγράμματος είναι να δοθεί  η δυνατότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας να κάνουν διακοπές και ταυτόχρονα να στηριχθεί ο εσωτερικός τουρισμός, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια. Το φετινό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από περιορισμένη  έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης και με αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους των υπηρεσιών διανυκτέρευσης, δηλαδή τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων. 

-Η επιδότηση κυμαίνεται από 71% έως και 100% και είναι αυξημένη σε όλες τις κατηγορίες καταλυμάτων  και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ.

-Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης απευθύνεται αποκλειστικά σε συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Αφορά 25.000 δικαιούχους, η επιδότηση κυμαίνεται από 73% έως και 100% και καλύπτει έως 6 διανυκτερεύσεις. Για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις και  αντίστοιχα 12 διανυκτερεύσεις στην περιοχή της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Ειδικά για φέτος, επίσης, εφαρμόζεται και το πρόγραμμα NorthEvia – SamosPass μέσω του οποίου χορηγούνται άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες τις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν  έως και την 31η Αυγούστου για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο με αυξημένη επιδότηση. 

Ιδιαίτερα διευρυμένο είναι φέτος και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», που προβλέπει την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας για την επιδότηση δαπανών σε ξενοδοχεία και καταλύματα, αξίας 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%. Αρχικά το κόστος του προγράμματος ανερχόταν στα 31 εκατ. ευρώ, στα οποία -μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη-  προστέθηκαν  άλλα 30 εκατ.  έτσι ώστε  οι δικαιούχοι να διπλασιαστούν και να φτάσουν τις 400.000. Σημειώνεται ότι οι κάρτες αυτές ισχύουν έως και το Καλοκαίρι του 2023 γεγονός που ενισχύει σημαντικά και τη χειμερινή περίοδο και τον χειμερινό τουρισμό.

Εκδήλωση πυρκαγιών

Τέλος να κάνω μια ενημέρωση για τις πυρκαγιές που αντιμετώπισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο κρατικός μηχανισμός την τελευταία εβδομάδα. Την τελευταία εβδομάδα το Πυροσβεστικό Σώμα, κλήθηκε να επέμβει σε 756 αστικές πυρκαγιές, 472 παροχές βοηθείας και 297 δασικές πυρκαγιές, ενώ το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 41 δασικές πυρκαγιές.

Οι σοβαρότερες από αυτές εκδηλώθηκαν στις Περιφέρειες, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κρήτης, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας καθώς και Πελοποννήσου. Οι πυρκαγιές αυτές ελέγχονται και αντιμετωπίζονται. 

Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο δάσος της Δαδιάς του Έβρου και στη Βάλια Κάλντα Γρεβενών -εξαιρετικά δύσκολες πυρκαγιές σε πολύ απαιτητικά οικοσυστήματα- έχουν ελεγχθεί και εκεί παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, για την φύλαξή τους.

Παράλληλα, ως υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης επισήμανε τον τομέα των δικαιωμάτων και της ισότητας ώστε “να ξεριζώσουμε τα φαινόμενα της έμφυλης βίας και τα τραγικά περιστατικά που προκαλεί” . Στα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση ανέδειξε τη δημιουργία επιτελικού τμήματος στην ΕΛΑΣ για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής έμφυλης βίας, κακοποίησης γυναικών και γυναικοκτονιών, την γραμμή 15900 για καταγγελία περιστατικών κακοποίησης και παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, τους 19 ξενώνες στη χώρα όπου φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες, τα 49 συμβουλευτικά κέντρα για παροχή βοήθειας.

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα η Τουρκία κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα δικαιώματα της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, σχολίασε ότι η νομοθετική ρύθμιση για τους Μουφτήδες, έχουν ληφθεί υπόψη και οι συνταγματικές επιταγές και όσο προβλέπει και περιγράφει το Διεθνές Δίκαιο και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας.