Σε ολονυχτία εξελίχθηκε το Eurogroup με αντιπαραθέσεις, πολύωρες διακοπές για διαβουλεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό ανάμεσα στα διαμορφωμένα στρατόπεδα του Νότου και του Βορρά, χωρίς μέχρι αυτή την στιγμή επιτυχία παρά την 14ωρη συνεδρίαση. Τα δύο στρατόπεδα δεν έχουν συμφωνήσει, ενώ βρίσκονται ακόμα σε φάση διαπραγματεύσεων. Οριστική θέση δεν έχει υπάρξει, σύμφωνα με όσα λέει στο liberal.gr πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με ενημέρωση του εκπροσώπου του Μάριο Σεντένο, Λουίς Ρέγκο, η συνέντευξη Τύπου θα διεξαχθεί στις 11 το πρωί, ώρα Ελλάδος. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο Σεντένο, ύψους 500 δισ. ευρώ.
Ένα πακέτο που το απαρτίζουν 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης (πρόγραμμα Sure) και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.
Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου.
Εκτός όμως από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών, ο Νότος ζητά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επόμενη ημέρα, το οποίο θα δανείζει κεφάλαια προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το μπλοκ του Βορρά αποδέχεται επί της αρχής την σύσταση του Ταμείου, ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί, καθώς αυτός παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση κινδύνου, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα ευρωομόλογο. Και αυτό καθώς το Ταμείο θα στηρίζεται σε δανεισμό της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη, γεγονός που σημαίνει ότι όταν κάποιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα καλύπτουν τα υπόλοιπα το μερίδιό του. Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να επιμένει στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού.
Σε αυτή την μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις πέντε το απόγευμα ώρα Ελλάδος και μέχρι αυτήν την στιγμή συνεχίζεται, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αδυνατούν προς το παρόν να βρουν μία λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, Γερμανία αλλά και Ολλανδία απαιτούν η διάθεση των 240 δισ. ευρώ από τον ESM να συνοδεύεται από μέτρα, δηλαδή «conditionalities».
Η άλλη πλευρά αυτή του Νότου συνεχίζει να ζητά την έκδοση ευρωομολόγου ωστόσο προσκρούει πάνω στον Βορρά που έχει υψώσει τείχη. Όσο για την Ιταλία δεν φαίνεται προς το παρόν να κάνει πίσω.
Σε αυτήν επομένως την φάση, υπάρχει προς το παρόν ένα διπλό όχι : Όχι σε χρήμα χωρίς όρους, όχι και στην έκδοση ευρωομολόγου.
Αυτό σημαίνει ότι η ρευστότητα ή διαφορετικά ο κουμπαράς του ESM θα πρέπει, σύμφωνα με τον σκληρό Βορρά, να διατεθεί υπό τον όρο να υλοποιούνται συμφωνημένα δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές.
Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο Σεντένο, ύψους 500 δισ. ευρώ φαντάζει πολύ μικρό, όπως υποστηρίζουν οι χώρες που μετρούν εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Και το χειρότερο είναι ότι τα μέτρα για να τεθούν σε ισχύ θα πρέπει να στερήσουν πολύτιμη ρευστότητα από όλες τις χώρες.
Εκτός από τις ενστάσεις για τους όρους χρηματοδότησης από τον ESM, υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο αρκούν τα 240 δις που θέλει να διαθέσει ο Ευρωμηχανισμός, με βάση τη γερμανική γραμμή επαρκούν για να σωθεί η Ευρώπη. Και σε όλα αυτά υπάρχουν και οι γκρίζες ζώνες στο πακέτο ύψους 500 δισ. ευρώ.
Για παράδειγμα το πρόγραμμα SURE της Κομισιόν, για τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης ύψους 100 δισ ευρώ προϋποθέτει οι χώρες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και αυτό καθώς το ποσό των 100 δισ. ευρώ αφορά δάνεια από την Κομσιόν, που θα προσφύγει σε δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για να τα εξασφαλίσει. Τα δάνεια αυτά θα υποστηρίζονται, από ένα σύστημα εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει όταν τα κράτη μέλη δεσμευθούν για τις εν λόγω εγγυήσεις. Οι εγγυήσεις θα ανέρχονται στο 25% των 100 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη- μέλη καλούνται να δεσμεύσουν 25 δισ. ευρώ.
Δηλαδή, θα στερήσει ρευστότητα από αρκετές χώρες που πλήττονται σημαντικά από την κρίση.
Ταυτόχρονα η αύξηση του ποσού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στα 200 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι ένα δύσκολο στοίχημα και ενδεχομένως χρονοβόρο να ελεγχθούν οι φάκελοι κάθε χρηματοδότησης.