«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα. Να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος. Έτσι θα αντιδράσει η Ευρώπη, έτσι θα αντιδράσει -τολμώ να πω- όλος ο κόσμος» επισήμανε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος παθολόγος–λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.
Όπως τόνισε μάλιστα το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων». «Όταν έχεις δημιουργήσεις 'τείχος', δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα, το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί. Γι’ αυτό και έγινε χθες Σάββατο η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης», σημείωσε.
Σχετικά με τις υφασμάτινες μάσκες διευκρίνισε ότι ο ΠΟΥ είπε ότι οι υφασμάτινες μάσκες με καλές προδιαγραφές έχουν ασφάλεια. «Από αρχής η επιτροπή είχε δώσει τις προδιαγραφές, υπό την προϋπόθεση ότι τις χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν νοτίζουν πρέπει να αλλάζουν, να πλένονται και να σιδερώνονται για την επαναχρησιμοποίηση τους», πρόσθεσε ο κ. Γαργαλιάνος.
«Ασφάλεια 100% σημαίνει κλειστά τα πάντα. Δεν γίνεται αυτό… Με βάση τα δεδομένα από Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα, τα πράγματα εξελίσσονται σταθεροποιημένα, γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα που δεν συνοδεύτηκε από πολλά, αλλά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα» τόνισε.
«Ο εμβολιασμός με βάση τα εμβόλια που διατέθηκαν, πάει καλά. Ελπίζω ότι τα πράγματα θα λυθούν για να έχουμε κάλο ρυθμό μέχρι το καλοκαίρι», τόνισε ο καθηγητής.
«Πράγματι υπάρχει ανησυχία για τις μεταλλάξεις», δήλωσε και από πλευράς του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αλλά σημείωσε ότι δεν μπορούμε να μην εκμεταλλευτούμε την καλή χρονική περίοδο, οπού έχουμε ύφεση των κρουσμάτων.
Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι αν οι οδηγίες είναι αυστηρές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην εφαρμόσει κανείς τίποτα. Σχετικά μάλιστα με τη χρήση μάσκας, ανέφερε ότι η χειρουργική προστατεύει περισσότερο, όμως για την καθημερινή χρήση η πάνινη είναι επαρκής.
Τέλος υπογράμμισε ότι «είναι αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο κύμα».