Ποτέ δεν αποτελεί καλή είδηση η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα ακροδεξιό κόμμα σε μια δημοκρατία όπως η Αυστρία και ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Pierre Moscovici, σε σημερινή μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.
Ως πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος παίρνει σαφή θέση εναντίον του πιθανότατου σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Sebastian Kurz και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Pierre Moscovici υπενθυμίζει πως ο ίδιος υπήρξε έντονος και πολύ οργισμένος επικριτής του συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Κόμμα των Ελευθέρων του Georg Hyder, το 2000.
Όπως αναφέρει, ήταν μάλιστα εκείνος ο οποίος επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων σε εκείνη την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, στη βάση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, και σήμερα, όπως λέει, ο ίδιος εκπροσωπεί τις ίδιες πεποιθήσεις.
Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2000, υπάρχουν, κατά την άποψή του, δύο μεγάλες διαφορές που τον οδηγούν σε μία τοποθέτηση που δεν είναι ίδια με εκείνη του 2000 και αυτές είναι, κατά πρώτον το ότι η εμπειρία από την επιβολή των κυρώσεων δεν ήταν ευτυχής, καθώς αυτές ενίσχυσαν τις λαϊκίστικες ιδέες και αποδυνάμωσαν το φιλοευρωπαϊκό φρόνημα στην Αυστρία, και αυτό (οι κυρώσεις) είναι ένα εργαλείο που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα.
"Κατά δεύτερον, το Κόμμα των Ελευθέρων του σήμερα δεν είναι πλέον το κόμμα του Georg Hyder. Δεν είναι ένα μετριοπαθές κόμμα, αλλά συνεχίζει να έχει τις ρίζες του στην άκρα δεξιά, της οποίας τις θέσεις εγώ καταπολεμώ", αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι, "όμως το κόμμα του Hyder είχε μία νοσταλγία στο Τρίτο Ράιχ που καταδεικνύει μία χαμένη ιστορική ανατροφή και άρα θα πρέπει κανείς τώρα να δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά όχι μέσα από το τότε πρίσμα".
Απαντώντας στο ερώτημα, εάν υπάρχουν "κόκκινες γραμμές" τις οποίες δεν θα πρέπει να υπερβεί αυτός ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστρία, ο Pierre Moscovici σημειώνει πως δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες, εκείνο ωστόσο που μετρά για τον ίδιο είναι η φιλοευρωπαϊκή δέσμευση της Αυστρίας και μία εξαιρετικά σαφής τοποθέτησή της εναντίον του ρατσισμού και αντισημιτισμού. Κατά την άποψή του, και για αυτή την τοποθέτηση πρέπει επίσης να δεσμεύεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πρέπει να είναι ο εγγυητής της προσήλωσης της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, στις αξίες στις οποίες θεμελιώθηκε, και ο ίδιος (σ.σ ο Moscovici) δεν έχει κανένα λόγο να μην τον εμπιστεύεται σε αυτό το θέμα.
Στη συνέντευξή του στην Die Presse, ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχεται πως είναι αδιαμφισβήτητη η κρίση της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και πως προς τούτο υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως το ό,τι, σε αντίδραση στη δημοσιονομική κρίση, οι Σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κυβερνήσεων έλαβαν μέτρα σταθεροποίησης των προϋπολογισμών και δρομολόγησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κάτι που δεν βρίσκονταν στα σχέδια των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι στράφηκαν προς τα άκρα δεξιά και προς τα άκρα αριστερά.
Ο ίδιος, όπως σημειώνει ο Pierre Moscovici, βλέπει δύο αλληλένδετες απαντήσεις για το ξεπέρασμα της κρίσης, κατά πρώτον είναι επιτακτικά απαραίτητο οι Σοσιαλδημοκράτες να αρνηθούν μία μίξη των αξιών τους με λαϊκίστικες θέσεις.
Και αυτό, γιατί δεν σημαίνει πως επειδή μία μερίδα των ψηφοφόρων τους στηρίζει τώρα τα λαϊκίστικα κόμματα θα πρέπει και να τους ακολουθήσουν, αλλά η Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να παραμείνει αγκιστρωμένη σε αυτό που την χαρακτηρίζει, δηλαδή στην προσήλωση στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κατά δεύτερο, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η Σοσιαλδημοκρατία θα πρέπει να εφεύρει εκ νέου τα κοινωνικά της προγράμματα και να είναι το κόμμα της αριστερής μεταρρύθμισης, όπως επίσης θα πρέπει να είναι πολύ πιο ευρωπαϊκή από τα λαϊκίστικα κόμματα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ