P. Moscovici: Ο αντίκτυπος του Brexit θα πλήξει τη Βρετανία το 2017 και 2018

P. Moscovici: Ο αντίκτυπος του Brexit θα πλήξει τη Βρετανία το 2017 και 2018

Το κόστος για τη βρετανική οικονομία από την αβεβαιότητα που προκάλεσε η ψήφος υπέρ του Brexit θα είναι υψηλότερο φέτος και την επόμενη χρονιά, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, αναγνωρίζοντας ότι η Βρετανία δεν επλήγη άμεσα από το δημοψήφισμα πέρυσι.

«Η αβεβαιότητα θα έχει έναν πιο απτό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία το 2017 και το 2018», δήλωσε ο Pierre Moscovici σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, αφού αναγνώρισε ότι η Βρετανία είχε καλύτερες των αναμενόμενων επιδόσεις αμέσως μετά το περυσινό δημοψήφισμα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 0,6% σε τριμηνιαία βάση μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας ONS.

Εφικτός ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση

Μια συμφωνία για έναν ενιαίο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών είναι «εφικτή» ανάμεσα στις 10 χώρες της ευρωζώνης που είναι πρόθυμες να τον υιοθετήσουν, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.

Ο προτεινόμενος φόρος – 0,1% για τις μετοχές και 0,01% για τα παράγωγα – αποτέλεσε πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας το 2012. Εκτιμάται ότι έχει πολιτικό συμβολισμό ενώ παράλληλα αποτελεί προσπάθεια να διορθωθούν οι υπερβολές οι οποίες θεωρήθηκαν υπεύθυνες για την οικονομική κρίση του 2007-08.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και οι περισσότερες από τις 28 χώρες της ΕΕ έχουν αποσυρθεί από το πλάνο αυτό. Αργότερα σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών από τις 10 χώρες που ακόμα στηρίζουν τον φόρο θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Eurogroup, ωστόσο δεν αναμένεται κάποια σημαντική πρόοδος στο θέμα.

«Μια συμφωνία είναι εφικτή, εάν εξετάσουμε μόνο τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση», δήλωσε ο Moscovici σε συνέδριο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Οι 10 χώρες που είναι ακόμα πρόθυμες να υιοθετήσουν τον φόρο είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Ισπανία. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης, αξιωματούχοι σε ιδιωτικές τους συζητήσεις αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη δυναμική για να προχωρήσει το σχέδιο αυτό, ιδιαίτερα πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ