Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα σε στρατεύσιμους και οπλίτες που στην οικογένειά τους συμπεριλαμβάνεται άτομο με βαριά αναπηρία, μεταφοράς στη μειωμένη θητεία, απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης, καθώς και τοποθέτησης πλησίον της κατοικίας των γονέων τους. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Κοτρωνιάς με θέμα «Μείωση θητείας αδελφών Ατόμων με βαριά Αναπηρία».
Με τις διατάξεις του ν.3421/2005 (Α΄302), ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «καθορίζεται ότι, μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας, εφόσον επιθυμούν, ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία και στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας, εφόσον επιθυμεί, ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία».
«Εάν», συμπλήρωσε ο υπουργός, «ο περιγραφόμενος ως δικαιούχος είναι ανίκανος για κάθε εργασία, το δικαίωμα της μεταφοράς μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό».
«Επίσης», συνέχισε, «μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας, εφόσον επιθυμούν, όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία».
Επισήμανε, δε, ότι «απαλλάσσεται από την υποχρέωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον επιθυμεί, ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει έναν τουλάχιστον άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή, ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, καθώς και ο πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, ο οποίος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία».
Για τους οπλίτες που έχουν γονέα με βαριά κινητική αναπηρία, τουλάχιστον σε ποσοστό 67% και άνω ή είναι τυφλός, μετά από τη βασική εκπαίδευση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «υπηρετούν πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, εφόσον υπάρχει μονάδα ή στην πλησιέστερη μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι συνοικούν με τους γονείς τους».
Καταλήγοντας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «επιτυγχάνεται η δυνατότητα συνδρομής των οπλιτών και στρατευσίμων, με αυτοπρόσωπη παρουσία, στη φροντίδα των ατόμων της οικογένειας τους που έχουν ανάγκη, είτε υπηρετώντας μικρότερης διάρκειας θητεία είτε απαλλασσόμενοι από την υποχρέωση στράτευσης είτε υπηρετώντας πλησίον της οικίας των γονέων τους, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσιακές, οι επιχειρησιακές ανάγκες και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».