Επτά παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Και οι 7 νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Για το ενδεχόμενο κάποιοι να έχουν νοσήσει, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί το εκάστοτε κρούσμα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι «μπορεί να συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να είναι υψηλή η πιθανότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι μια τέτοια περίπτωση θα αντιμετωπιστεί άμεσα από τις αρμόδιες Αρχές.
Σχετικά με το κλείσιμο ορισμένων σχολείων στη χώρα εξήγησε: «Δράσαμε καθ’ υπεροβολήν για να προστατεύσουμε τα παιδιά» ενώ τόνισε ότι «14 από τα 13.000 σχολεία της χώρας» έχουν κλείσει.
Σε ερώτηση που κάνει λόγο για «αντίφαση», καθώς λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για «ελαφριά» συμπτώματα ανέφερε: «Μέχρι και χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΟΥ ενθαρρύνει τις τοπικές Αρχές να παίρνουν όσο το δυνατόν αυστηρότερα μέτρα για να περιοριστεί ο ιός».
«Δεν πήραμε δρακόντεια μέτρα όπως στη Γαλλία που έκλεισαν γήπεδα. Αυτά είναι υπερβολικά... Δεν θα πάρουμε τέτοια μέτρα επί του παρόντος», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.
Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας έδωσε εξ
αιρετικά χρήσιμες πληροφορίες που αφορού ν τις ευπαθείς ομάδες ξεκαθαρίζοντας ότι η πιο ευαίσθητη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι μ ε χρ ό νια νο σήματα, καθ ώς όπως είπε ο κορονοϊός σε αυτούς είναι πιθανόν να δώσει μια βαρύτερη εικόνα νόσησης απ’ ότι σε νεώτερους ανθρ ώπους ή παιδιά. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βρισκόμαστε στην πρώτη φάση διασποράς του ιού στην κοινότητα και όλοι θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που μας περιβάλλουν.Όπως συγκεκριμένα ανέφερε στη φάση που βρισκ
όμαστε σήμερα «τους προφυλάσσουμε από τη δική μας ίωση είτε αυτή είναι γρίπη είτε ο,τιδήποτε άλλο συμπεριλαμβανομένου ενδεχομένως και του κοροναϊού. Αποφεύγουμε χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά στο πρόσωπο και δεν τους αφήνουμε να πάνε στα νοσοκομεία παρά μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος». Είναι πολύ σημαντικό, όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας άνθρωποι με χρόνια νοσήματα να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, καθώς αυτό βοηθά στη ρύθμιση του νοσήματός τους και τους προφυλάσσει περισσότερο από τυχόν επιπλοκές των ιώσεων. «Δεν τους αφήνουμε να συναθροίζονται σε κλειστούς χώρους για πάνω από 15 λεπτά» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας για μια ακόμα φορά με έμφαση ότι οι ευπαθείς ομάδες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό.Στη δεύτερη φάση διασποράς του ιού, στην οποία όπως διευκρίνισε δεν έχουμε μπει ακόμα αλλά δεν απέκλεισε να συμβεί σε κάποιες εβδομάδες από σήμερα «το να μείνει κάποιος σπίτι δεν αρκεί. Στη φάση αυτή και εφόσον υπάρχουν συμπτώματα που επιδεινώνονται οι οικείοι του ανθρώπου που ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα πρέπει να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Αν κάποιος είναι πιο σοβαρά θα έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα σε νοσηλεία κάτι που θα καθορίσουν οι υπηρεσίες υγείας».
Αναφερόμενος στις ομάδες υψηλού κίνδυνου είπε ότι εκτός από τα ογκολογικά περιστατικά, τα οποία έχουν μια ευαισθησία οι άνθρωποι που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι κατά σειρά επικινδυνότητας οι εξής: «Όσοι έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι διαβητικοί ασθενείς». Μια άλλη κατηγορία, για την οποία ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, είναι όσοι ταλαιπωρούνται από υπέρταση.
Όσον αφορά την περίθαλψη των ευπαθών ομάδων εφόσον εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα ή επιπλοκές λόγω του κοροναϊού είπε ότι ήδη εξετάζεται ο τρόπος που θα καλυφθούν οι ασθενείς αυτοί σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αποδρομή της εποχικής γρίπης θα βοηθήσει στο να αποδεσμευθούν κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία θα φανούν χρήσιμα για τις ευπαθείς ομάδες στη δεύτερη φάση διασποράς του κοροναϊού στη χώρα μας. Μάλιστα στη δεύτερη φάση, είπε ότι ίσως χρησιμοποιηθούν και κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο
ΠΟΥ: «Η διεθνής κοινότητα έχει
εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά»«Η διεθνής κοινότητα έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά στη μάχη της κατά του κορονοϊού», προειδοποίησε ο ΠΟΥ, την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα μειώθηκε δραματικά σήμερα, αλλά αυξήθηκε στο εξωτερικό, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν έξι νεκρούς.
Παγκοσμίως ο ιός έχει προκαλέσει περισσότερους από 3.100 θανάτους και πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί παρότι έχει αλλάξει η τάση με εννιαπλάσια κρούσματα να σημειώνονται εκτός Κίνας παρά εντός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
«Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε συγκεκριμένα χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς. «Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει παθογόνο οργανισμό που προσβάλλει το αναπνευστικό και είναι ικανός να μεταδοθεί εντός της κοινότητας, αλλά που μπορεί και να περιοριστεί με τα κατάλληλα μέτρα», τόνισε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμη:
Κορονοϊός: Στους 2.943 οι νεκροί - Αυξάνονται τα κρούσματα εκτός Κίνας