Το παρασκήνιο πίσω από το μεγάλο debate για την 3η δόση των εμβολίων covid

Το παρασκήνιο πίσω από το μεγάλο debate για την 3η δόση των εμβολίων covid

Οι νοσηλείες των ασθενών covid αυξάνονται σε όλες τις ηλικίες, με τους νέους να μην είναι άτρωτοι στη μετάλλαξη Δέλτα όπως προκύπτει και από το γεγονός πως στις ΜΕΘ των νοσοκομείων νοσηλεύονται διασωληνωμένα 13 άτομα ηλικίας από 18 έως 39 ετών.

Οι νοσηλείες αυξάνονται σε όλη την επικράτεια -ειδικά όμως στην Κρήτη και την Πάτρα, με την τελευταία να προβληματίζει διπλά τους ειδικούς και την κυβέρνηση, καθώς στο νοσοκομείο Αχαΐας υπάρχουν 1.000 εργαζόμενοι υγειονομικοί σε διάφορα πόστα που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, την ώρα που διεθνώς ολοένα και περισσότερες χώρες αποφασίζουν να χορηγήσουν την 3η -αναμνηστική-δόση του εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Στον δρόμο που χάραξε το Ισραήλ

 

Την αρχή (όπως σε οτιδήποτε άλλο που σχετίζεται με την πανδημία) έκανε το Ισραήλ που έλαβε την απόφαση από τα μέσα Ιουλίου να χορηγηθεί η 3η δόση στα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Στη συνέχεια υπήρξε σύσταση από τους Ισραηλινούς επιστήμονες να κατέβει το όριο ηλικίας κατά μια δεκαετία, δηλαδή να εμβολιάζονται οι άνω των 50 ετών, ωστόσο η απόφαση αυτή δέχτηκε επικρίσεις σε μια συγκυρία κατά την οποία οι πληθυσμοί των φτωχών κρατών έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν μόνο με μια δόση ένα μονοψήφιο και αμελητέο ποσοστό του πληθυσμού τους, με την διεύρυνση των ομάδων που θα πρέπει να λάβουν την 3η δόση να μεγαλώνει την ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και να μειώνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των φτωχών στα εμβόλια.

ΝΑΙ στην 3η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

 

Στην πατρίδα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε κοινή συνεδρίαση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας κατέληξαν σε σύσταση για αναμνηστικό εμβολιασμό των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, με την ανοσοκαταστολή να οφείλεται σε μεταμόσχευση, υποκείμενο νόσημα, υποβολή σε συγκεκριμένη θεραπεία ή λήψη ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου.

Η χορήγηση της 3ης δόσης θα ξεκινήσει εντός του Σεπτέμβρη, με τους επιστήμονες να πιστεύουν πως θα πρέπει να προστεθούν στον πληθυσμό για ενισχυτικό εμβολιασμό οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από γηροντική ανοσοκαταστολή λόγω της ηλικιακής εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά και οι υγειονομικοί οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν εμβολιαστεί στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020 και από τότε έχουν παρέλθει 8 μήνες, όπως θυμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας Στέλιος Λουκίδης, από τους κλινικούς γιατρούς της πρώτης γραμμής στο νοσοκομείο «Αττικόν» σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι υγειονομικοί αποτελούν ειδική ομάδα πληθυσμού που έχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσησης λόγω της μεγαλύτερης έκθεσης τους και ήδη καταγράφεται κάτι παραπάνω από ήπια πίεση νοσοκομεία.

Στροφή 180 μοιρών από τις ΗΠΑ

 

Πριν την Ελλάδα, την πρόθεσή τους να χορηγήσουν αναμνηστική δόση εμβολίου σε μερίδα του εμβολιασμένου πληθυσμού εξέφρασαν η Ουγγαρία και η Σουηδία, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς επιστημονικού debate που ξεκίνησε εδώ και αρκετές εβδομάδες, για το αν θα χρειαστεί να χορηγηθεί ενισχυτική δόση εμβολίου εντός του έτους σε ανθρώπους με μειωμένη ανοσολογική απάντηση οι ΗΠΑ κράτησαν αρχικά επιφυλακτική στάση με τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο Anthony Fauci, Συμβούλου του προέδρου Biden στα θέματα Δημόσιας Υγείας να τονίζει πως δεν συντρέχει λόγος εμβολιασμού με 3η δόση για τον γενικό πληθυσμό.

Πριν λίγες ημέρες ωστόσο η Αμερική έκανε στροφή και θα ξεκινήσει την χορήγηση 3ης δόσης στον γενικό πληθυσμό από τα μέσα Σεπτέμβρη και μετά, με τη σύσταση να γίνει ο αναμνηστικός εμβολιασμός αφού έχουν παρέλθει 8 μήνες από την τελευταία δόση.

Το βασικό επιχείρημα των κρατών που δεν τάχθηκαν εξ’αρχής υπέρ της 3ης δόσης, όπως και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έως πρόσφατα είναι πως έτσι μεγαλώνουν οι ανισότητες μεταξύ εύπορων και φτωχών κρατών, με τους καθηγητής επιδημιολογίας και πολιτικής υγείας να θυμίζουν ότι όσο παραμένουν μεγάλοι πληθυσμοί ανεμβολίαστοι υπάρχει πρόσφορο «έδαφος» για την δημιουργία νέων μεταλλάξεων και καθώς ήδη η μετάλλαξη Δέλτα και η μετάλλαξη Έψιλον διαθέτουν χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής, αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα μετάλλαξη στην οποία δεν θα «δουλεύουν» τα υπάρχοντα εμβόλια.

Το στέλεχος Δέλτα προκαλεί ραγδαία μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων

 

Ωστόσο, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και των οποίων τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από τα δύο Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέτρεψαν αυτό το κλίμα δείχνοντας πως η αποτελεσματικότητα των εμβολίων Covid-19 έναντι της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, έχει πέσει σχεδόν στο μισό.

Συγκεκριμένα η έρευνα μεταξύ ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας φανερώνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης έχει περιοριστεί το 53%, με την διευθύντρια των CDC Ροσέλ Βαλένσκι, να τάσσεται υπέρ της χορήγησης αναμνηστικής τρίτης δόσης στις ΗΠΑ.