Οι περικοπές που θα κάνει η UNESCO, ίσως όμως όχι μονάχα αυτές, απειλούν με κατάργηση μιας επιτροπής στην οποία στηρίζεται η χώρα μας για την επίλυση του ζητήματος επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, η παρέμβαση της χώρας μας δια του υπουργείου Εξωτερικών, ήταν άμεση. Ας ελπίζουμε ότι θα είναι και αποτελεσματική.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή στην αποκατάστασή τους σε περίπτωση παράνομης εκμετάλλευσης, (ICPRCPCORIA) είναι μια αυτόνομη επιτροπή που εργάζεται εδώ και δεκαετίες για την επιστροφή αγαθών που έχουν εξαχθεί παράνομα από κάποιο κράτος. Στην περίπτωση αυτή ανήκει το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που δεν έχει λυθεί αλλά και ζητήματα όπως της επιστροφής της Σφίγγας του Μπογιάζκιοι από την Γερμανία στην Τουρκία, που είχε αίσιο τέλος.
Η επιτροπή αυτή είναι το κύριο μέσον με το οποίο αγωνιζόμαστε στις διεθνείς οργανώσεις για το εθνικό αυτό θέμα. Εκείνη ζητά από τα δύο μέρη, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, να οργανώσουν συναντήσεις εμπειρογνωμόνων προκειμένου να γίνουν συζητήσεις για το θέμα. Εάν δεν υπάρχει αυτή η επιτροπή, δεν θα υπάρχει όργανο της UNESCO που να βοηθά στην προσέγγιση. Πρόκειται στην ουσία για τη μοναδική πλατφόρμα συζήτησης που υπάρχει.
Ο πρόεδρός της είναι Ούγγρος και ονομάζεται Visy Zsolt. Δική του ιδέα ήταν, στο πλαίσιο «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή περικοπών στον διεθνή οργανισμό, να ενοποιηθεί αυτή η επιτροπή με την Επικουρική Επιτροπής της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970 για τα ληπτέα μέτρα για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας των πολιτιστικών αγαθών. Η επιτροπή αυτή λειτουργεί στο πλαίσιο της Σύμβασης 1970 της UNESCO και σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση, αλλά όχι και με την επιστροφή αγαθών.
Παρότι πρόεδρός της είναι η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η συγχώνευση δεν θα ευνοήσει την Ελλάδα και το εθνικό ζήτημα της επανένωσης των Παρθενώνειων Γλυπτών. Αντίθετα, θα το υποβαθμίσει, όπως εκτιμά το ΥΠΕΞ, καθώς η επιτροπή αυτή δεν έχει το ίδιο κύρος με την ICPRCPCORIA. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, εστάλη επιστολή του υπουργού κ. Νίκου Κοτζιά προς τον ούγγρο ομόλογό του, με την οποία ζητήθηκε να μην υλοποιηθεί η συγχώνευση.
Το ελληνικό αίτημα έγινε καταρχήν δεκτό, και απαλείφθηκε η συγκεκριμένη παράγραφος, αλλά υπάρχουν δύο σκόπελοι από τους οποίους πρέπει να περάσει, μια συνεδρίαση στις 23 Ιουνίου και μία τον Νοέμβριο. Η δεύτερη θα γίνει στο πλαίσιο της γενικής διάσκεψης της UNESCO. Μέχρι τότε, το ΥΠΕΞ θα αγρυπνά, έχει όμως, ευτυχώς, συμμάχους όπως η Γερμανία, η Τουρκία, και η Κύπρος, που η καθεμιά για δικούς της λόγους, ζητά τη διατήρηση της επιτροπής ως αυτόνομης.
Αγγελική Κώττη
Φωτογραφία: SOOC