Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος ανέφερε πως σύμφωνα με τις μετρήσεις στα λύματα του Λεκανοπεδίου οι ενεργοί φορείς της νόσου υπολογίζονται σε περισσότερους από 100.000, ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς.
Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε πως «η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%».
«Τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.
«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο», ο καθηγητής.
Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «κάνουμε ανάλυση στα λύματα και πιστεύουμε ότι μέσα από γονιδιωματική ανάλυση τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα και νέες μεταλλάξεις. Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση του περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».
Υπενθυμίζεται, πως την Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 638 νέα κρούσματα της νόσου πανελλαδικά, με 321 να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής.
Π. Αρκουμανέας: Το lockdown παραμένει στο τραπέζι
Την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας παρατήρησε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» σημείωσε, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».