Η κυβέρνηση του Περού αναμένει να υποδεχθεί ακόμη 100.000 πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα μέσα τους προσεχείς μήνες, κάτι που θα αυξήσει σε μισό εκατομμύριο τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην επικράτειά της εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην πατρίδα τους.
«Τον Αύγουστο καταμετρούσαμε πλέον 400.000· αν ο ρυθμός των αφίξεων παραμείνει ο ίδιος, μπορούμε να αναμένουμε στις αρχές Νοεμβρίου (ότι) 500.000 πολίτες της Βενεζουέλας» θα βρίσκονται στην περουβιανή επικράτεια, δήλωσε την Πέμπτη ο Εδουάρδο Σεβίγια, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αρμόδιο για ζητήματα μετανάστευσης.
Ο ρυθμός των αφίξεων βρίσκεται στο επίπεδο των 3.000 προσφύγων την ημέρα, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του Σεβίγια.
Από το Σάββατο, οι αρχές του Περού άρχισαν να απαιτούν την επίδειξη διαβατηρίου από τους πολίτες της Βενεζουέλας που θέλουν να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νέστορ Ποπολίσιο διαβεβαίωσε ότι η Λίμα θα χορηγεί ανθρωπιστικές βίζες σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
«Κανένας δεν μιλάει περί κλεισίματος των συνόρων, πρόκειται απλά να ασκηθούν καλύτεροι έλεγχοι της μετανάστευσης για λόγους ασφαλείας. Το 80% των πολιτών της Βενεζουέλας που φθάνουν στο Περού έχει το διαβατήριό του», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάουρο Μεδίνα.
Ο υπουργός και ο Σεβίγια μετέβησαν την Πέμπτη στην πόλη Τούμπες, στα σύνορα με τον Ισημερινό, όπου εκατοντάδες πολίτες της Βενεζουέλας περιμένουν σε μακριές ουρές για να εγγραφούν σε έναν κατάλογο προσώπων που ζητούν άδεια για να εισέλθουν στο Περού.
Οι άνθρωποι που καταζητούνται «θα τεθούν στη διάθεση της δικαιοσύνης», είπε ο Μεδίνα, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό σημαίνει ότι θα επαναπροωθούνται στη Βενεζουέλα. Ο ΥΠΕΞ Ποπολίσιο είχε δηλώσει την Τρίτη ότι το Περού δεν θα απελαύνει πολίτες της Βενεζουέλας.
Το 2016 στο Περού διέμεναν 6.615 πολίτες της Βενεζουέλας, κατά τα επίσημα στοιχεία.
Αντιδράσεις από τον Ισημερινό για την «έλλειψη βούλησης» της Βενεζουέλας να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση
Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από τη Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) — έναν οργανισμό κρατών της Λατινικής Αμερικής που είχε δημιουργηθεί το 2004, με πρωτοβουλία της Βενεζουέλας και της Κούβας — σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «έλλειψη πολιτικής βούλησης» από μέρους του Καράκας για την αντιμετώπιση της εντεινόμενης κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.
Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο παίρνει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από τη Βενεζουέλα, τον στενότερο σύμμαχο του Ισημερινού επί των ημερών του προκατόχου του, άλλοτε μέντορά του όμως πλέον πολιτικού του εχθρού, του Ραφαέλ Κορέα.
Το Κίτο «ανακοινώνει ότι δεν θα συνεχίσει τη συμμετοχή του» στην ALBA, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσέ Βαλένσια.
Ο Ισημερινός πάντως δεν θα ενταχθεί «σε άλλες συμμαχίες κρατών που δεν προτείνουν μια εποικοδομητική λύση» στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα, πρόσθεσε.
Ο Ισημερινός εντάχθηκε το 2009 στην ALBA, που απέβλεπε στην πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση κρατών της περιοχής και δημιούργησαν οι πρώην πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Κούβας, ο Ούγο Τσάβες και ο Φιδέλ Κάστρο, με την ελπίδα ότι θα αναδεικνυόταν σε αντίβαρο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ισημερινού τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι «απογοητευμένη για την έλλειψη πολιτικής βούλησης» της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να «εξευρεθεί μια πόρτα δημοκρατικής εξόδου» από τη σύγκρουσή της με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, χώρα που πλήττεται από πολύ σοβαρή οικονομική κρίση μολονότι διαθέτει τα μεγαλύτερα επιβεβαιωμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
«Μόνο η πολιτική σταθερότητα στη Βενεζουέλα θα οδηγήσει σε οικονομική σταθερότητα που θα επιτρέψει να ανασχεθεί η μαζική έξοδος των πολιτών» της χώρας αυτής, έκρινε ο Βαλένσια.
Μετά την αποχώρηση του Ισημερινού, στην ALBA απομένουν πλέον, πέραν της Βενεζουέλας, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γρενάδα, το Σουρινάμ, η Μπαρμπούντα και μικρά νησιωτικά κράτη όπως ο Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, η Αγία Λουκία και ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες.
Πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, καθώς ο πληθωρισμός ενδέχεται να φθάσει το 1.000.000% στα τέλη του 2018, κατά υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ το ΑΕΠ της χώρας προβλέπεται να συρρικνωθεί ακόμη και κατά 18%. Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι προτίμησαν να φύγουν.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2,3 εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να ξεφύγουν από την ένδεια. Αυτό το μαζικό κύμα προσφύγων και μεταναστών προκαλεί ολοένα μεγαλύτερη ένταση, καθώς πιέζει όλη την περιοχή.
Ο Ισημερινός, χώρα διέλευσης πολλών πολιτών της Βενεζουέλας που προσπαθούν να φθάσουν στο Περού, στη Χιλή ή στην Αργεντινή, οργανώνει μια περιφερειακή σύνοδο για την κρίση των μεταναστών από τη Βενεζουέλα. Οι υπουργοί Εξωτερικών 13 χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Βενεζουέλας, προσκλήθηκαν στη σύνοδο, που προγραμματίζεται να γίνει τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου στο Κίτο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Wikimedia