Περσινή ιδέα της κυβέρνησης είναι το σχέδιο για ανταλλαγή αγαλμάτων μεταξύ των Σκοπίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αποδεικνύουν δημοσιεύματα από το καλοκαίρι του 2018 που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, οι οποίες κάνουν λόγο για σημείο που περιλαμβάνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μάλιστα, πέρυσι το καλοκαίρι, οι κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν πως εάν η ανταλλαγή δε γίνει, τότε η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία, ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στελέχη της κυβέρνησης «οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με το δήμο της Θεσσαλονίκης, ή –σε περίπτωση που η ανταλλαγή δε γίνει– η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία, ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ. ο ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας-πΓΔΜ)».
Υπενθυμίζεται πως από χτες, ισχυρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη στην οποία προέβη ο γνωστός γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ο οποίος κατήγγειλε πως η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, πρότεινε τη μεταφορά του "Δρομέα" στα Σκόπια.
Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης απάντησε ότι «ο Δρομέας δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».
Διαβάστε ακόμα:
Συνέντευξη Κώστα Βαρώτσου στο liberal.gr: - Κώστας Βαρώτσος: Έμεινα εμβρόντητος από την πρόταση για τον Δρομέα – Έχω τρελαθεί από τη διάψευση