Πιθανές οι εκλογές το φθινόπωρο του 2018, εκτιμά ο Γ. Κύρτσος

Πιθανές οι εκλογές το φθινόπωρο του 2018, εκτιμά ο Γ. Κύρτσος

Σοβαρή θεωρεί την πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών το φθινόπωρο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κύρτσος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Η κυβέρνηση θα αποφασίσει πότε θα πάει σε εκλογές, εφόσον έχει μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να πάμε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018, γιατί θα μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι τέλειωσε το μνημόνιο, προτού, όμως, αρχίσει να εφαρμόζει τα πρόσθετα μνημονιακά μέτρα και κυρίως την από 1ης Ιανουαρίου του 2019 μείωση των παλαιών κύριων συντάξεων», τόνισε ο κ. Κύρτσος.

«Αν δούμε πώς διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα το 2015, τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν οι συνταξιούχοι, όπου το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους έγινε συγκρίσιμο με εκείνο της ΝΔ, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ χαμηλότερο. Πολύ δύσκολα μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση Τσίπρα το σοκ της μείωσης των παλαιών κύριων συντάξεων, είναι κάτι που θα πληρώσει πολιτικά, άρα θεωρώ ότι με αυτήν τη λογική θα σπεύσει να προλάβει την εφαρμογή των μέτρων που έχει υπογράψει», εκτίμησε ο ευρωβουλευτής.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ανέφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά». Παρατήρησε, δε, πως «παλιά ήμασταν υποχρεωμένοι να αγωνιζόμαστε κατά του μύθου του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή «τέλος η λιτότητα, τέλος τα μνημόνια, πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, παράλληλο πρόγραμμα, όλα αυτά κέντριζαν το ενδιαφέρον του κόσμου, ο οποίος είχε δεχθεί μεγάλη οικονομική και κοινωνική πίεση», ενώ «από εδώ και πέρα συγκρινόμαστε με βάση το αποτέλεσμα».

Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος ο κ. Κύρτσος απάντησε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα φοβερό πρόβλημα στην επόμενη αξιολόγηση, απλώς η κυβέρνηση, επειδή υπάρχουν ζητήματα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης, αλλαγής των κανόνων για τον συνδικαλισμό κ.λπ., θα προσπαθήσει να υποχωρήσει -όπως πάντα υποχωρεί στα ζητήματα αυτά γιατί είναι υποχρεωμένη- προσφέροντας κάποια επικοινωνιακά ή πολιτικά αντισταθμίσματα [...] Αλλά δεν προβλέπω κανένα δράμα, άλλωστε οι ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού Δημοσίου είναι μικρές, επομένως συνήθως τα μεγάλα δράματα παίζονται γύρω από τις ημερομηνίες που πρέπει να πληρωθεί μία δόση, όπου πρέπει να πάρουμε τα λεφτά για να τα δώσουμε».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως «η έξοδος στις αγορές είναι το ξεκίνημα ενός μαραθώνιου και προφανώς είναι καλό ότι βγήκαμε στις αγορές μετά από τρία χρόνια, αλλά αυτά που έρχονται είναι αρκετά δύσκολα, με την έννοια ότι θα πρέπει να βγαίνουμε πια στο μέλλον για μεγάλα ποσά και θα πρέπει φυσικά το επιτόκιο να γίνει ανταγωνιστικό».

Σχετικά με την προοπτική εξόδου της χώρας από τα προγράμματα επιτήρησης, ο κ. Κύρτσος σχολίασε: «Η έξοδος στις αγορές συνεπάγεται μία πειθαρχία των αγορών, που είναι και αυτή αυστηρή. Ταυτόχρονα, έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις -και αυτό νομίζω είναι το βασικό λάθος της κυβέρνησης Τσίπρα- που πηγαίνουν στο 2019 και στο 2020. Δηλαδή, από τη μία θα λέμε ότι τέλειωσε το μνημόνιο, αλλά το μνημόνιο θα έχει τελειώσει σε ό,τι αφορά τους πιστωτές, γιατί θα έχουν σταματήσει να μας δανείζουν με προνομιακούς όρους επειδή εμείς θα δανειζόμαστε από τις αγορές -και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη σε βάθος χρόνου- από την άλλη, όμως, τα μνημονιακά μέτρα θα συνεχίζονται».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC