Θέμα ημερών είναι η επικύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα, αφού μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο των αλλαγών το οποίο περιλαμβάνει αυστηροποίηση ποινών.
«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει προβληματισμό τόσο στην κοινωνία όσο και στον νομικό κόσμο» και «να εμπνεύσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες» τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ΑΝΤ1.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός προανήγγειλε ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο να διώκεται ως κακούργημα κάποιος για κατ’ εξακολούθηση κλοπές, έστω και αν δεν είναι κατά μόνας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα που εναπόκειται στην κρίση του δικαστή» και τόνισε πως στον νέο Ποινικό Κώδικα «θα προβλέπεται να μην χορηγείται ανασταλτικό αποτέλεσμα σε ποινές φυλάκισης μέχρι 3 έτη, εφόσον ο δικαστής το κρίνει απαραίτητο».
Σχετικά με τις υποθέσεις των γυναικοκτονιών ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό» και δεν έκρυψε ότι το φαινόμενο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, ενώ σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις, σημείωσε, «δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση». «Για την ανθρωποκτονία υπάρχει μόνο μία ποινή, τα ισόβια» και συμπλήρωσε πως οι προσπάθειες που γίνονται τείνουν να δημιουργήσουν το κλίμα για να καταγγέλλονται κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Επεσήμανε δε πως για την έξαρση των κρουσμάτων αυτών, υπάρχει η εξήγηση της ψυχολογικής πίεσης μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία.
Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως στον νέο Ποινικό Κώδικα θα προβλέπεται ότι η επικίνδυνη οδήγηση που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, θα τιμωρείται πάρα πολύ αυστηρά.
Αξίζει να σημειωθεί πως σχολιάζοντας τη «πραγματική ποινή» και πως τα ισόβια δεν είναι… ισόβια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως «με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρούνται με πολύ μεγαλύτερο χρόνο έκτισης ποινής», εξηγώντας ότι για να καταθέσει κάποιος αίτημα αποφυλάκισης θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 19 χρόνια κάθειρξης.
Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε πως η αυστηροποίηση των ποινών αποτελεί μία «πολύ δύσκολη άσκηση ισορροπίας», ανάμεσα στη φιλοσοφία που υπάρχει στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης για σχετικά χαμηλές σχετικά ποινές και “δεύτερη ευκαιρία” σε όλους τους ανθρώπους που έχουν μια παραβατική συμπεριφορά, και από την άλλη πλευρά «στο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να αισθανθεί ασφαλής και να μη βλέπει κακοποιούς ή παραβάτες να μην τιμωρούνται καν».