Πόλεμος και Ευημερία

Πόλεμος και Ευημερία

Οι φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Σήμερα Παρασκευή 12 Απριλίου μαζί με τον «Φιλελεύθερο» στα περίπτερα το βιβλίο "Πόλεμος και Ευημερία".

Με κείμενα των S. Pinker (Πανεπιστήμιο Harvard), Τ. Palmer (Αtlas Network), R. Balko (Washington Post)

Δεν μπορεί κάποιος να είναι «αναποφάσιστος» όταν συζητάμε για πόλεμο.

Είναι μια δυαδική επιλογή. Αν δεν είσαι υπέρ του, πρέπει να είσαι κατά του. Η εργασία σε αυτό το βιβλίο δίνει στοιχεία και επιχει­ρήματα υπέρ της ειρήνης. Οι συγγραφείς του παρατάσσουν την ειρήνη, όχι απλά ως ένα ηθικό ιδεώδες ούτε ως έναν επιθυμητό σκοπό, αλλά ως έναν πρακτικό στόχο.

Πολύ συχνά οι ακτιβιστές της ειρήνης θεωρούν πως αρκεί να ζη­τάς την ειρήνη και να καταγγέλλεις τον πόλεμο. Χωρίς να βλέπουν τις οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνθήκες για να υπάρχει η ειρήνη. Μπορεί να αντιταχθούν σ' αυτόν ή σ' εκείνον τον πόλεμο, χωρίς να τους απασχολεί το τι προκαλεί τους πολέ­μους εξαρχής.

Η ειρήνη δεν είναι μια ουτοπική κατάσταση. Ούτε είναι ένα αγαθό για το οποίο κάποιος πρέπει να θυσιάσει ευημερία ή πρόοδο ή ελευθερία για να το έχει. Αντίθετα, η ειρήνη, η ελευθερία, η ευημε­ρία και η πρόοδος πηγαίνουν χέρι χέρι.

Τα δοκίμια αυτού του βιβλίου απευθύνονται στη νόηση του ατό­μου. Αντλούν επιχειρήματα από την Ιστορία, την οικονομική πραγματικότητα, την εμπειρική ψυχολογία, τις πολιτικές επιστή­μες, τη σκληρή λογική, καθώς και από τις τέχνες και την αισθητική φαντασία. Προκειμένου να στηρίξουμε την ειρήνη πρέπει πρώτα να την κατανοήσουμε.

Μια έκδοση του “Φιλελεύθερου” σε συνεργασία με το ΚΕΦίΜ Μάρκος Δραγούμης.