Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Σκόπια 

Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Σκόπια 

Σε ποιόν ανήκει ο Τσάρος Σαμουήλ; Το ερώτημα προκαλεί έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα Σκόπια, λίγες μόλις εβδομάδες αφότου η χώρα απέκτησε κυβέρνηση ύστερα από αστάθεια ενός και πλέον χρόνου.

Αφορμή για το ξέσπασμα της διαμάχης ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στη Σόφια, όπου συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και ανακοίνωσε ότι Σόφια και Σκόπια θα υπογράψουν στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων ο Ζoran Zaev επισκέφθηκε και το άγαλμα του Τσάρου Σαμουήλ για την «ιδιοκτησία» του οποίου ερίζουν οι ιστορικοί, αλλά και οι πολιτικοί, των δυο πλευρών.

Οι τιμές του Ζaev στον βουλγάρικο ανδριάντα του Σαμουήλ στη Σόφια προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του κόμματος του Nicola Gruevski, VMRO - DPMNE το οποίο σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει περίπου για εθνική προδοσία τον πρωθυπουργό, αποδίδοντάς του πρόθεση να «χαρίσει» τον Τσάρο στους Βουλγάρους.

Δεν περιορίζεται όμως στον Σαμουήλ, το κόμμα του Nicola Gruevski. Ασκεί σφοδρή κριτική και για την συμφωνία φιλίας που ανακοινώθηκε ότι θα υπογράψουν ΠΓΔΜ και Βουλγαρία θεωρώντας και αυτή την πράξη ως εθνική μειοδοσία, με αιχμή την ιστορική διαφωνία για την εξέγερση του βουλγάρικου κατά την Σόφια ή του «μακεδονικού» κατά τα Σκόπια, στοιχείου το 1903 στο Ίλιντεν εναντίον των Οθωμανών.

«Σε ποιόν ανήκει ο Τσάρος Σαμουήλ; Αν η ερώτηση αυτή είναι ιστορική και δεν πρέπει να απαντηθεί από τους πολιτικούς, αλλά από τους ιστορικούς, τότε με ποιο δικαίωμα ο Ζaev συμφωνεί για αλλαγή των σχολικών βιβλίων ιστορίας; Συμβουλεύτηκε το SDS (σσ: το κόμμα του Ζ. Ζaev) τους ιστορικούς σε σχέση με το ζήτημα της κοινής ιστορίας; Πιστεύει ο Ζάεφ ότι η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” έχει δική της ιστορία; Συμφώνησε ο Ζaev να έρθουν για το Ίλιντεν υψηλοί εκπρόσωποι της Βουλγαρίας ως επισκέπτες, προκειμένου να μας συγχαρούν, ή θα έρθουν για κοινό εορτασμό, δίχως να αναγνωρίζουν ότι η εξέγερση του Ίλιντεν ήταν αυτόχθωνη και “μακεδονική”;» διερωτάται το VMRO-DPMNE και εκφράζει «άκρα ανησυχία» για «την αδιαφάνεια και την ευκολία με την οποία ο Ζaev αντιμετώπισε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η σύναψη της συμφωνίας με τη Βουλγαρία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το VMRO - DPMNE.

Απαντώντας, το κυβερνών κόμμα SDSM κατηγορεί το VMRO-DPMNE ότι παραμένει εγκλωβισμένο στην πολιτική του, που χαρακτηρίζεται από μυστικότητα, χειραγώγηση και ψεύδη, σε αντίθεση με την κυβέρνηση «που είναι διαφανής στον μέγιστο βαθμό». Και σημειώνει επικαλούμενο το περιεχόμενο συνομιλιών προερχόμενων από τηλεφωνικές υποκλοπές που ήρθαν στο φως: «Το VMRO-DPMNE έπληξε τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας όταν διαπραγματεύτηκε μυστικά και συμφώνησε σε αλλαγή του ονόματος».

Στην ανακοίνωση του SDSM προστίθεται πως όλα όσα κάνει η νέα κυβέρνηση κινούνται προς την κατεύθυνση της υπέρβασης των ανοιχτών ζητημάτων, της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ και της υπεράσπισης των συμφερόντων της χώρας.

Στην διαμάχη ενεπλάκησαν και ιστορικοί που υπερασπίστηκαν την «μακεδονική ταυτότητα» του Σαμουήλ αλλά και της εξέγερση του Ίλιντεν με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Sloboden Pechat”, να χαρακτηρίζει τα περί εθνικής μειοδοσίας κ.λ.π «ανοησίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ