«Πολιτικό σχέδιο» πίσω από τα χθεσινά επεισόδια στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ "βλέπει" η αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιρρίπτει ευθύνες στο "σύστημα" του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ στρέφεται και κατά του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, λέγοντας πως ήταν οι δικές του πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν έως εδώ.
Η κ. Σεκερίνσκα, η οποία ήταν μεταξύ των βουλευτών που τραυματίστηκαν κατά τη χθεσινή έφοδο των διαδηλωτών στη βουλή της ΠΓΔΜ, θεωρεί επίσης ότι η μόνη διέξοδος απ'' όλη αυτή την κατάσταση είναι να «επιτρέψουμε στους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους».
Ακολουθεί το πρώτο μέρος της συνέντευξης της Ρ. Σεκρίνσκα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στους δημοσιογράφους Σοφία Παπαδοπούλου και Φάνη Γρηγοριάδη:
ΕΡ. Ποιος έχει την ευθύνη για τα χθεσινά επεισόδια στο κοινοβούλιο;
ΑΠ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σχέδιο ήταν πολιτικό και ότι η εκτέλεση του σχεδίου σήμαινε ότι συνεχίζει να υπάρχει σφετερισμός των κρατικών θεσμών. Χθες μπροστά από τη Βουλή, ενώ εκλεγόταν ο νέος πρόεδρος, υπήρχαν 600 άτομα. Εξακόσια άτομα δεν κάνουν έφοδο στη Βουλή. Είχαμε στο παρελθόν τεράστια πλήθη ενώπιον του κοινοβουλίου. Είχαμε 50.000-70.000 άτομα. Δεν υπήρχε ποτέ η ιδέα της εφόδου στη Βουλή, αλλά και να υπήρχε ήταν εκεί η αστυνομία για να αποτρέψει τη βία. Χθες, υπήρχαν μόνο κάποιες αστυνομικές δυνάμεις γύρω από το κοινοβούλιο και βασικά επέτρεψαν στους διαδηλωτές να εισβάλουν στο κοινοβούλιο. Έχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις αλλά και κάποια στοιχεία ότι ο επικεφαλής της κρατικής ασφάλειας, ο οποίος ήταν το πρόσωπο-κλειδί σε ό,τι αφορά την οργάνωση της ασφάλειας γύρω από το κοινοβούλιο, ότι αυτός είναι πίσω από αυτό το σχέδιο. Γιατί; Αν συγκρίνεις τη συμπεριφορά της αστυνομίας -ας πούμε- πριν από τρία χρόνια η αστυνομία έκανε χρήση όλων των προληπτικών μέτρων.
Ακούσαμε τις δυνάμεις ασφαλείας του κοινοβουλίου να παραπονούνται ότι αφέθηκαν, όχι απλώς μόνοι, αλλά όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά του υπουργείου Εσωτερικών δεν απάντησε κανείς [...] Αυτοί, οι άνθρωποι που παρακίνησαν όλη αυτή τη βία στη Βουλή, οι άνθρωποι που τραυμάτισαν τόσους ανθρώπους, δεν είναι θυμωμένοι πολίτες, είναι πληρωμένοι, συχνά χρησιμοποιούμενοι εγκληματίες υπό τον έλεγχο και την προστασία της ελεγχόμενης από το VMRO αστυνομίας. Ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την προστασία του κοινοβουλίου είναι ένα από τα δεξιά χέρια του Γκρούεφσκι. Ήταν ξεκάθαρο πως είναι μαζί σ'' αυτό. Και όλοι όχι οι βουλευτές του VMRO, αλλά κάποιοι εξ αυτών γνώριζαν για το σχέδιο.
ΕΡ. Γιατί αποφασίσατε να μην συμμετάσχετε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε για σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ;
ΑΠ. Ήταν οι πολιτικές αποφάσεις του Ιβάνοφ που μας οδήγησαν ως εδώ. Η απόπειρά του να δώσει άφεση αμαρτιών σε όλους τους διεφθαρμένους πολιτικούς πέρυσι ήταν το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα ήταν αυτό που κάνει τους τελευταίους τρεις μήνες. Παραβιάζει το ξεκάθαρο συνταγματικό του καθήκον. Ένα από τα ξεκάθαρα σημεία του Συντάγματός μας είναι ότι ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα ή στα κόμματα που έχουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Η δική του παραβίαση του Συντάγματος ήταν αυτή που συνέβαλε σε αυτή τη βία. Χθες, έκανε μια δήλωση και δεν τόλμησε να καταδικάσει τη βία, το γεγονός ότι πάνω από δέκα βουλευτές τραυματίστηκαν. Είμαστε πρώτα απ'' όλα πολίτες αλλά είμαστε επίσης και εκπρόσωποι 700.000 πολιτών στη χώρα. Η επίθεση εναντίον του κοινοβουλίου ή εκλεγμένων βουλευτών είναι επίθεση στη Δημοκρατία. Και είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο του Γκρούεφσκι ήταν να φιμώσει τη Δημοκρατία. Νόμιζαν ότι ύστερα απ΄ αυτό θα αποσυρόμαστε και θα μέναμε σιωπηλοί. Αλλά κι αυτή θα ήταν μια νίκη της βίας κι ενός διεφθαρμένου καθεστώτος.
ΕΡ. Υπάρχει διέξοδος απ'' αυτή την κατάσταση;
ΑΠ. Υπάρχει. Πρέπει να επιτρέψουμε στους θεσμούς να κάνουν τη δουλειά τους. Το κοινοβούλιο πρέπει να λειτουργήσει. Μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εκλεγεί. Κι αυτό μπορεί να μην λύσει τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχουν τα "εργαλεία" για να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Δυστυχώς, όταν υποκινείς βία μ'' αυτόν τον τρόπο δημιουργείς διαχωρισμούς εντός της χώρας. Θα είναι στην ευθύνη της δικής μας κυβέρνηση, της μεταρρυθμιστικής, να προσπαθήσουμε να απαλύνουμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές. Παρ'' ολίγον να μας σκοτώσει μια ομάδα ανθρώπων που μας χτυπούσαν εκ μέρους του Γκρούεφσκι. Υπήρχαν όμως αρκετοί άνθρωποι μεταξύ του πλήθους που μας προστάτευσαν. Κι αυτό το βλέπω ως αχτίδα ελπίδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ