144 φορές περισσότερα είναι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του τέταρτου κύματος από το 1ο κύμα, πενταπλάσια από το 2ο κύμα και 1,5 φορά πιο πολλά από το 3ο κύμα σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας που διεξήγαγε ο αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύει η Καθημερινή, τα κρούσματα ανά ημέρα έχουν ήδη φθάσει τα 2.878, ξεπερνώντας τα 2.174 του προηγούμενου κύματος, και έπεται η εκθετική τους αύξηση. Οι διασωληνωμένοι δεν έχουν φθάσει μέχρι τώρα στα υψηλά των δύο προηγούμενων κυμάτων, αλλά είναι θέμα χρόνου να τα φθάσουν και να τα ξεπεράσουν. Οι 4.279 θάνατοι στο παρόν κύμα δεν έχουν φθάσει το επίπεδο του προηγούμενου κύματος των 7.071. Αλλά καθώς δεν έχει κορυφωθεί το παρόν κύμα, είναι θέμα χρόνου να φθάσουν και να ξεπεράσουν το επίπεδο θανάτων του προηγούμενου κύματος. Οι θάνατοι (29) ανά ημέρα του υπό εξέλιξη κύματος έχουν ξεπεράσει τον αριθμό του 1ου και του 2ου κύματος και είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσουν σε αριθμό του τρίτου κύματος (57).
Τα δεδομένα δείχνουν ότι εάν δεν είχε εμβολιαστεί το 60% του πληθυσμού, σήμερα, πριν καν την κορύφωση του παρόντος κύματος, και μόνο με απλή αναγωγή, θα είχαμε 150% επιπλέον θανάτους (δηλαδή πάνω από 10.000) στο μέχρι σήμερα ημιτελές κύμα και πιθανόν ακόμα άλλους 10.000 μέχρι το τέλος του παρόντος κύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικά με το τέταρτο κύμα, δείχνουν ότι ο ιός κατακτά ολοένα και υψηλότερα επίπεδα κρουσμάτων, ταλαντώνεται γύρω από το επίπεδο αυτό με περίπου +/- 1.000 κρούσματα για αρκετές μέρες ώστε να το κατοχυρώσει και μετά στρέφεται σε υψηλότερο επίπεδο. Τώρα προσπαθεί να κατοχυρώσει το επίπεδο των 7.000 κρουσμάτων προτού ανέλθει σε επόμενο επίπεδο. Το κύμα αυτό με διάρκεια ήδη 146 ημέρες θα χρειαστεί άλλες τόσες ή και περισσότερες για να ελεγχθεί σε ικανοποιητικά χαμηλά επίπεδα.
Η όσον το δυνατόν γρηγορότερη αύξηση του ποσοστού των συνολικά εμβολιασμένων είναι μονόδρομος για την –σε μόνιμη βάση– αποτροπή της υπερβολικής αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων που έρχεται. Μέχρι τότε θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα που συμβάλλουν στη μείωση των κρουσμάτων. Τα οποία μέτρα δυστυχώς θα έχουν προσωρινά αποτελέσματα. Η παραπάνω ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι μόνο ο εμβολιασμός σε πολύ υψηλά ποσοστά του πληθυσμού (πάνω από 85%) θα μπορέσει σε μόνιμη βάση και χωρίς άλλα μέτρα να μειώσει τις απώλειες του υπό εξέλιξη κύματος και να μετατρέψει την πανδημία σε ενδημική.