«Πράσινο» φως για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 χρόνων κατά του κορονοϊού και από ιδιώτες παιδίατρους έδωσε ο πρωθυπουργός στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και τους εκπροσώπους των παιδιατρικών επιστημονικών εταιρειών και της Πανελλήνια Ομοσπονδία Παιδιάτρων.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες στόχος είναι η «ενθάρρυνση» των γονέων να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Γεγονός παραμένει ότι λίγα 24ωρα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στις σχολικές τάξεις τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας δείχνουν ότι έχουν αυξηθεί ραγδαία τα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα όπως άλλωστε ισχύει και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Μόνο τον Αύγουστο στην Ελλάδα καταγράφηκαν 20.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους, την ώρα που τα νέα ευρήματα που μας έρχονται από τις ΗΠΑ φανερώνουν ότι έχουν 10πλασιαστεί οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Αύγουστο του 2021, λόγω της επικράτησης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, όπως εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής - λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, διευκρινίζοντας πως οι μη εμβολιασμένοι έφηβοι διατρέχουν 10πλασιο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία αν κολλήσουν κορονοϊό.
Κατά την τακτική ενημέρωση της 30ης Αυγούστου, η Μαρία Θεοδωρίδου επανέλαβε ότι στα παιδιά η νόσος είναι κατά κανόνα ήπια, ωστόσο υπάρχουν τέσσερις σημαντικοί λόγοι που οι εθνικές επιτροπές συστήνουν εμβολιασμό αυτών των ηλικιών:
- Για την προστασία του ίδιου του παιδιού.
- Για να συμμετέχει στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
- Για μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
- Για μείωση πιθανότητα για νέες μεταλλάξεις.
Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και την επιβάρυνση στην υγεία τους που έχουν οι καραντίνες στα παιδιά.
Καθοριστικός παράγοντας για τον εμβολιασμό παιδιών είναι η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι σιγά, σιγά αποδέχονται τον εμβολιασμό των παιδιών, όπως είπε η Μ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι ίσως μάλιστα ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει τους μεγαλύτερους.