Πρόβλεψη σοκ του καθηγητή Τσακρή: 3.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο

Πρόβλεψη σοκ του καθηγητή Τσακρή: 3.000 θάνατοι έως τον Φεβρουάριο

Στις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας στη δημόσια υγεία αναφέρθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, επικαλούμενος μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, η οποία προβλέπει 3.000 θανάτους λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα έως τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακρής εξήγησε ότι σύμφωνα με την εν λόγω πρόβλεψη για την Ελλάδα, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορονοϊό στην Ελλάδα έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.

Αντίθετα, στην περίπτωση που υπάρξει ωστόσο πλήρης χαλάρωση των μέτρων από εδώ και πέρα, τότε σύμφωνα με η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου ο αριθμός των θανάτων φτάνει στο ιλλιγιώδες νούμερο των 14.000 νεκρών.

Κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Τσακρής αναφέρεται στις προβλέψεις του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME), το ερευνητικό ινστιτούτο που εργάζεται στον τομέα των παγκόσμιων στατιστικών για την υγεία και της αξιολόγησης αντικτύπου στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Το πρόσφατο διάγραμμα του IHME:

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να σημειωθεί στις προβλέψεις του ινστιτούτου ΙΗΜΕ είχε αναφερθεί παλαιότερα ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους οι προβλέψεις πέφτουν έξω, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές με το ινστιτούτο.

Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος σε προγενέστερη πρόβλεψη, ο κ. Μόσιαλος σημείωνε ότι  «Κυκλοφορεί ευρέως η νέα πρόβλεψη του ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute for Health Metrics and Evaluation), που προβλέπει 7,000 θανάτους στην Ελλάδα μέχρι τον Ιανουάριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτό το ινστιτούτο κάνει προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας. Δυστυχώς, έπεσαν έξω σε όλες τις αρχικές προβλέψεις τους, προβλέποντας άλλες φορές λιγότερους ή περισσότερους θανάτους».

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά, «για παράδειγμα για την Τουρκία ανακοίνωναν αποτελέσματα, προβλέποντας νούμερα που θα προέβλεπε κι ένας μαθητής δημοτικού, με εύρος 10-118 χιλιάδες νεκρούς μέχρι τον Αύγουστο που μας πέρασε».

Καταλήγοντας δε, τόνιζε ότι «στην καλύτερη περίπτωση, όπως έχω ξαναπεί, μπορούν να γίνουν προβλέψεις για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλέψουμε τη δυναμική της πανδημίας και το πως θα μεταφραστεί σε κρούσματα ή θανάτους στους επόμενους 3-4 μήνες».