Στους 324.000 συμπολίτες μας που δεν έσπευσαν να κάνουν την τρίτη δόση, μέσα στα δοσμένα χρονικά περιθώρια, με συνέπεια από σήμερα να θεωρούνται ανεμβολίαστοι και να χάνουν τα προνόμια τους και σε άλλους 300.000 οι οποίοι δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ούτε με την πρώτη δόση ενώ είναι 60 ετών κι άνω, εστιάζουν την ανησυχία τους οι ειδικοί καθώς διανύουμε το τελευταίο τμήμα της διαδρομής για το στάδιο μετάβασης της πανδημίας προς την ενδημική νόσο.
Ωστόσο, αυτός ο μη επαρκώς εμβολιασμένος ή καθόλου εμβολιασμένος πληθυσμός αποτελεί μια κρίσιμη μάζα που μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπυρώσεις το πανδημικό κύμα και να προκαλέσει νέα πίεση στα νοσοκομεία ενώ το σύστημα υγείας προσπαθεί να διαχειριστεί τους διασωληνωμένους ασθενείς, να ανταποκριθεί με ετοιμότητα στα non covid περιστατικά και να μειώσει την υψηλή θνησιμότητα που δυστυχώς εξακολουθεί να καταγράφεται στην πατρίδα μας στους ασθενείς με κορονοϊό.
Την ίδια ώρα τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη είναι πως οι περιορισμοί τελειώνουν, με πρώτη τη Δανία να είναι η χώρα που κατήργησε όλους τους περιορισμούς εξαιτίας του κορονοϊού και τη Γαλλία να ακολουθεί κατά πόδας καταργώντας τη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού για να μπουν οι πολίτες σε καταστήματα λιανεμπορίου κάτι το οποίο σκέφτεται να πράξει και η Γερμανία.
Στην Αγγλία, τη χώρα που σε αυτό το τελευταίο στάδιο δεν έλαβε ποτέ σκληρά μέτρα έναντι του στελέχους Όμικρον το κλίμα της περαιτέρω χαλάρωσης έρχεται από την υπαναχώρηση του Boris Johnson σε ό,τι αφορά το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών - μία απόφαση που λήφθηκε μόνο για να αναιρεθεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό με τη δικαιολογία ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον υγειονομική απειλή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και συνεπώς δεν συντρέχει λόγος για υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, η οποία μάλιστα σύμφωνα με τη βρετανική κοινή γνώμη μπορεί να έχει το αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Ας δούμε όμως τι χαρακτηρίζει αυτές τις χώρες που μπορούν και κάνουν δραστικά βήματα προς την κατάργηση των περιορισμών, ξεκινώντας από τη Δανία, τη Σκανδιναβική χώρα με το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού και 100% εμβολιαστική κάλυψη στους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Επίσης, υψηλή εμβολιαστική κάλυψη άνω του 92% του πληθυσμού χαρακτηρίζει την Πορτογαλία που κάνει κι αυτή βήματα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού καταγράφουν και η Μ. Βρετανία και η Γαλλία.
Στη Γερμανία, η εμβολιαστική κάλυψη είναι λίγο υψηλότερη από ό,τι ισχύει στην Ελλάδα και το πιθανότερο σενάριο είναι να αρθούν οι περιορισμοί για τους εμβολιασμένους, αλλά να παραμείνουν για τους μη εμβολιασμένους. Την ίδια στρατηγική είναι πιθανό να ακολουθήσει και την Ελλάδα δηλαδή πλήρης άρση περιορισμών για τους εμβολιασμένος και διατήρησή τους για τους μη εμβολιασμένους, με τη δημιουργία ενός μοντέλου διαχείρισης της πανδημίας δύο ταχυτήτων.
Ήδη από σήμερα Δευτέρα 7/2 οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα μας επιδεικνύουν μόνο το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό και δεν απαιτείται να δείξουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ ενώ στον αντίποδα όσοι εργαζόμενοι του Δημοσίου δεν έχουνε κάνει την τρίτη δόση εμβολίου ενώ έχει παρέλθει ένα 7μηνο από τη δεύτερη δόση ή ένα τρίμηνο από τον εμβολιασμό τους με το μονοδοσικό εμβόλιο, θεωρούνται από σήμερα μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα για να πάνε στην εργασία τους - ότι δηλαδή ακριβώς ισχύει και για τους εργαζόμενους που δεν εμβολιάστηκαν ποτέ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να ισχύσει και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα φαίνεται να αργεί εξαιτίας της υπερμεταδοτικότητας του στελέχους Όμικρον και του υποστελέχους Όμικρον 2, που εξακολουθούν να προκαλούν υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων αλλά από την άλλη μεριά οι περισσότερες κυβερνήσεις θέλουν να τιμήσουν τη συμφωνία που έκαναν με τους πολίτες, όταν χρειάστηκε να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα. Γι αυτό και τώρα προχωρούν στην άρση τους, παρά την έκρηξη των κρουσμάτων, ώστε να μην χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτούς που διοικούν το κράτος.
Ιδανικός εκφραστής αυτής της αντιμετώπισης είναι η Δανία με τον Δανό υπουργό υγείας να εξηγεί ότι μπορεί τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα αλλά από τη στιγμή που τα κρούσματα αποσυνδέονται από την πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, και δεν καταγράφεται αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς (ούτε στους θανάτους), το κράτος επιλέγει να αποκαταστήσει όλα τα δικαιώματα των πολιτών αίροντας τους περιορισμούς.
Τονίζεται μάλιστα το γεγονός ότι οι νέοι συμμορφώθηκαν με τις εντολές της κυβέρνησης και στερήθηκαν πολλά από τον τρόπο ζωής τους για να συμβάλλουν στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και γι αυτό θα πρέπει να ανταμειφθούν τώρα που η χώρα προχωρά στην επόμενη ημέρα.
Οι χώρες που χαρακτηρίζονται για την υψηλή εμπιστοσύνη των πολιτών προς στην εκάστοτε κυβέρνηση δεν είναι μόνο οι Σκανδιναβικές. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Πορτογαλία, ενώ στήριξη για τις αποφάσεις του ακόμα και από αντίπαλες παρατάξεις και συνδικάτα έλαβε στη διάρκεια της πανδημίας και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με τους επικριτές του να σχολιάζουν πως η πολιτική συναίνεση στην Ιταλία ήταν απόρροια της τραγωδίας του Μπέργκαμο. Ομόνοια μπροστά σε έναν μεγαλύτερο και απειλητικότερο εχθρό (τον κορονοϊό) έδειξε και η Γερμανία η οποία αποτελείται από ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία διατηρούν μεγάλη αυτοδυναμία στις αποφάσεις τους.
Σχολιάζοντας τα βήματα που ακολουθούν άλλες χώρες, με δραστική κατάργηση των περιοριστικών μέτρων ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής επισημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κινηθούμε τόσο γρήγορα προς την άρση όλων των περιορισμών, καθώς η κατάσταση εντός των συνόρων δεν είναι συγκρίσιμη με το τι γίνεται στη Βόρειο και την Κεντρική Ευρώπη λόγω της μικρότερης εμβολιαστικής κάλυψης, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς ομάδες.
Για το τι μέλλει γενέσθαι στο προσεχές διάστημα και για το αν θα μιμηθούμε τη Γαλλία, στη στρατηγική της αποκλιμάκωσης των μέτρων, ο αναπληρωτής καθηγητής Δ. Παρασκευής απαντά ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα επανεξεταστούν όλα τα μέτρα, που εξακολουθούν να ισχύουν στην πατρίδα μας - συμπεριλαμβανομένης και της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.