Προθεσμία να απολογηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία, έλαβε, από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία προσήλθε σήμερα στον δικαστικό λειτουργό, δυο χρόνια μετά την τραγωδία και κυρίως σε μια πολύ φορτισμένη χρονικά στιγμή.
Σε γραπτή δήλωσή της η πρώην περιφερειάρχης σημείωσε ότι «με συνέπεια υποστηρίζω ότι οι πολιτικοί και όλοι όσοι ασκούν διοίκηση δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Κανένας δεν είναι υπεράνω της Δικαιοσύνης» και πως «με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και στο πένθος των συγγενών, και συναισθανόμενη απόλυτα την τραγικότητα των γεγονότων, επέλεξα τότε να σιωπήσω».
Στον απόηχο των ηχηρών αποκαλύψεων και καταγγελιών για «προσπάθειες συγκάλυψης» ευθυνών που έχουν ανοίξει κι ένα νέο γαϊτανάκι μηνύσεων και εξωδίκων μεταξύ αξιωματικών της πυροσβεστικής, το πιο κεντρικό πολιτικό πρόσωπο που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των κατηγορουμένων θα εμφανιστεί για να ζητήσει προθεσμία ώστε να προετοιμάσει την υπεράσπισή της.
Όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, οι κατηγορίες που αποδίδονται στους 20 κατηγορούμενους , είναι σε βαθμό πλημμελήματος, και αφορούν σε εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Η απολογία της κας Δούρου, η οποία θα πάρει βέβαια προθεσμία που πιθανόν να εκτείνεται μέχρι τον Σεπτέμβριο, για να ενημερωθεί για τη δικογραφία, έρχεται δυο χρόνια μετά την τραγωδία και κυρίως σε μια πολύ φορτισμένη χρονικά στιγμή. Εκκρεμεί άλλωστε το δεύτερο αίτημα του ανακριτή με το οποίο ζητεί να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για κάποιους από τους κατηγορούμενους (το πρωτο εχει απορριφθει) και αναμένεται προσεχώς η απάντηση της εισαγγελίας.
Ρ. Δούρου: Διαχρονική ευθύνη συστήματος και κράτους
Μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων για την πολύνεκρη φωτιά στο Μάτι, τον Μάρτιο του 2019 , η τότε περιφερειάρχης Αττικής, προέβη σε δήλωση, στην οποία έκανε λόγο για αντικειμενική πολιτική ευθύνη του συστήματος και του κράτους, και μάλιστα διαχρονικά.
«Αναρχη δόμηση, ελλιπής αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής, αργός εκσυγχρονισμός των δομών του κράτους, κωλύματα για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Ενα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση. Την ίδια στιγμή αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη της για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Η ίδια δεν αποποιήθηκε της πολιτικής της ευθύνης, ωστόσο άφησε σαφείς αιχμές κατά των πολιτικών της αντιπάλων και ορισμένων ΜΜΕ, που «επιχείρησαν να σηκώσουν τις όποιες πολιτικές ευθύνες για χρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Αυτό έπραξαν, προκειμένου να δημιουργήσουν τον αντιπερισπασμό που εναγωνίως αναζητούσαν, στη θύελλα σκανδάλων και διαφθοράς που βαρύνει τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες ανήκουν και εκμεταλλεύονται μια εθνική τραγωδία και τη δυστυχία που την συνοδεύει», ανέφερε τότε.