Πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας, ζητεί η ΕΝΠΕ

Πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας, ζητεί η ΕΝΠΕ

Στήριξη της ελληνικής φέτας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων ζητεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). 

Σε επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γγ της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός και Αλέξανδρος Καχριμάνης, αντίστοιχα, ζητείται, ειδικότερα, η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διασφάλιση της ελληνικότητας της φέτας και την αποτροπή της χρήσης του ονόματός της από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή χαρακτηρίζεται ως σοβαρό ζήτημα η προστασία του προϊόντος και στην εσωτερική αγορά και για αυτόν τον σκοπό προτείνεται η αναπροσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να είναι υποχρεωτική η αναγραφή στα προσφερόμενα τρόφιμα, του είδους τυριού (φέτα-λευκό τυρί κ.λπ.), από τα οποία παράγονται ή προσφέρονται σε καταστήματα εστίασης και να ενισχυθούν οι έλεγχοι προκειμένου να αποτρέπονται πωλήσεις λευκών τυριών ως δήθεν «φέτα».

Ζητείται, ακόμη, η παρέμβαση από το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι εμπορικοί ακόλουθοι στις ελληνικές πρεσβείες του εξωτερικού να παρεμβαίνουν άμεσα, όταν διαπιστώνουν παραπλανητική ή παράτυπη διακίνηση λευκών τυριών ως «φέτα» από ξένες βιομηχανίες και χώρες, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την ποιοτική διαφορά που υπάρχει με τη γνήσια ελληνική φέτα και παράλληλα να δρομολογούνται παρεμβάσεις νομικές και σε διπλωματικό επίπεδο.

Η ΕΝΠΕ κρίνει επιβεβλημένο οι μεταποιητικές επιχειρήσεις να στηρίξουν τεχνικά, επιστημονικά και κυρίως υλικά-οικονομικά τους κτηνοτρόφους, διατηρώντας ομαλές και διαφανείς συνθήκες στη διαμορφωμένη αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος, ενώ παράλληλα εκφράζει τη στήριξή της στη Διεπαγγελματική Οργάνωση για τη φέτα, στην οποία κρίνει απαραίτητη τη συμμετοχή εκπροσώπων κτηνοτρόφων-παραγωγών, γαλακτοβιομηχανιών και περιφερειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ