Της Αγγελικής Κώττη
Αρχαία σαρκοφάγος φτιαγμένη από μαύρο γρανίτη, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην περιοχή Sidi Gaber της Αλεξάνδρειας, κάνοντας τον Κόσμο να στρέφει προς τα εκεί το βλέμμα του με ενδιαφέρον. Το κάλυμμα της σαρκοφάγου ήταν σφραγισμένο με κονίαμα, το οποίο δεν φαίνεται να έχει διαταραχθεί, γεγονός που κάνει τους ειδικούς να πιστεύουν ότι δεν έχει συληθεί και ότι περιλαμβάνει όσα και πριν από περίπου 2000 χρόνια, όταν έγινε η ταφή, πράγμα ασυνήθιστο αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Αίγυπτο οι αρχαιοκάπηλοι δρουν ανεξέλεγκτοι σε τάφους και ταφικούς θαλάμους ανά τους αιώνες.
Εκτός από το πολύτιμο υλικό της, τον μαύρο γρανίτη δηλαδή εντυπωσιακό είναι και το μέγεθός της: 1.85 επί 2.65 επί 1.65.
Θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αλεξάνδρεια. Ήταν θαμμένη σε βάθος πέντε μέτρων, μαζί με μία αλαβάστρινη προτομή άνδρα, χωρίς διακριτά χαρακτηριστικά λόγω της διάβρωσης του αλάβαστρου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου, οι νέοι αρχαιολογικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν την 1η Ιουλίου σε ένα εργοτάξιο, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής επιθεώρησης ρουτίνας από κυβερνητικό κλιμάκιο.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το εύρημα χρονολογείται από την περίοδο της Δυναστείας των Πτολεμαίων, που διαδέχθηκαν τον Αλέξανδρο στη συγκεκριμένη περιοχή, μεταξύ 305 και 30 π.Χ.
Η ανακάλυψη αρχαίων ελληνικών και ρωμαϊκών αντικειμένων στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.Χ, κάθε άλλο παρά σπάνια είναι.
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, η τεράστια σαρκοφάγος θα πρέπει μεταφερθεί από το σημείο σε άλλο αρχαιολογικό χώρο ώστε να ανοιχτεί και να εξεταστεί.