Την δημιουργία ενός «πρότυπου» συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για έντονα καιρικά φαινόμενα προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υποστηρίζοντας και πάλι ότι μια «συγγνώμη» δεν είναι λεκτική άσκηση αλλά προϋποθέτει δράσεις.
Μάλιστα η περιφερειάρχης Αττικής λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή της ότι «έτυχε η στραβή στη βάρδια της» ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως δεν πρέπει να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα που κόστισε τη ζωή σε 92 ανθρώπους.
«Σε στιγμές πρωτοφανούς συντριβής η εκφορά μίας συγγνώμης δεν μπορεί να είναι απλά λεκτική άσκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε με δράσεις, να υλοποιήσουμε άμεσα μέτρα και όχι να μείνουμε στην εντύπωση και την εικόνα», είπε η κ. Δούρου.
Η κ. Δούρου συναντήθηκε με τους επιστήμονες Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα, και επί τάπητος τέθηκε η «ανάγκη ενός νέου και συμβατού με τις αυξημένες απαιτήσεις της εποχής πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών», όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια.
«Θα κριθούμε από το τι έχουμε πράξει, από το τι πράττουμε και από την αξιοπιστία μας», συμπλήρωσε.
Υπεραμύνθηκε των δράσεων της Περιφέρειας, λέγοντας πως πριν από ένα χρόνο πρότεινε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας για την εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών Πολιτικής Προστασίας, «καθώς και θεσμικές αλλαγές σε σχέση με τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης για την πολιτική προστασία».
Σημείωσε πως στην διαμόρφωση του νέου μηχανισμού προειδοποίησης θα συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, προσθέτοντας πως στόχος είναι το νέο σύστημα να είναι «πρότυπο στην Ευρώπη».
«Υπάρχουν θέματα που πρέπει η Πολιτεία να τα ξέρει ώστε και να μπορέσει να προσαρμοστεί και να κάνει τις σωστές αποφάσεις και το σωστό συντονισμό», δήλωσε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός.
Προσέθεσε πως η εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή προκαλεί αλλαγές σε ολόκληρο τον κόσμο που απαιτεί πρόληψη και προσαρμογή.
Την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον της Αττικής, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις προκαλούν νέα δεδομένα, επισήμανε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.
Στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν δράσεις το ταχύτερο δυνατό, πριν έλθουν πλημμυρικά φαινόμενα.