Η προσφυγή στις κάλπες μοιάζει, για την ώρα, να είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος από την πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Γερμανία, μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου «Τζαμάικα». Υπέρ αυτής της λύσης, μάλιστα, τάσσονται όχι απλώς οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και το 45% των Γερμανών, όπως τουλάχιστον έδειξε δημοσκόπηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv -έναντι του 27% που θέλει νέο «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών και του 24% που στηρίζει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την νυν καγκελάριο.
Σε αυτό το πλαίσιο και καθώς η Angela Merkel έχει δηλώσει ότι... προσφέρεται να συνεχίσει ως καγκελάριος -όχι όμως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας- οι δύο κορυφαίοι θεσμικοί παράγοντες της Γερμανίας καταβάλλουν ύστατη προσπάθεια ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές (κάτι που θα συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική της ιστορία) και να σχηματιστεί μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της δημοκρατίας, Frank-Walter Steinmeier, θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο διερευνητικές επαφές με τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και το SPD, σε συνέχεια του χθεσινού του διαγγέλματος, με το οποίο ζήτησε επιτακτικά από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και σε κυβερνητικό επίπεδο. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής, Wolfgang Schaeuble, κάλεσε επίσης τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν κατανόηση.
Έτσι, μετά το σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών της Angela Merkel, των Φιλελεύθερων του Christian Lindner και των Πράσινων του Cem Oezdemir, η γερμανική πολιτική σκηνή περνάει στην επόμενη φάση.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Steinmeier, θα έχει συναντήσεις με τον ηγέτη του FDP και τον ηγέτη των Πρασίνων ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Martin Schulz.
Ο Steinmeier έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου και προσπάθησε να φέρει προ των ευθυνών τους, τόσο τον Lindner, όσο και τον Schulz. Στην ουσία, ο Γερμανός πρόεδρος έκανε μία κίνηση για να σταματήσει το «πόκερ» μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων, με φόντο τις κάλπες. Τόνισε ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν τι διακυβεύεται και να επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Ο μεν Lindner θεωρείται ο «αυτουργός» του ναυαγίου για τον σχηματισμό συνασπισμού «Τζαμάικα» και ο Schulz ο άνθρωπος που εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να γίνουν ξανά εκλογές.
Η Merkel από την πλευρά της, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον στη δεδομένη χρονική στιγμή έχει το πάνω χέρι – κάτι που επιβεβαιώνουν τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και οι εκτιμήσεις των αναλυτών – εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει και για τέταρτη θητεία αρκεί ο Steinmeier να πείσει τους «ταραξίες» να κάνουν πίσω. Εκεί κρίνονται όλα. Στο ποιος θα κάνει πρώτος πίσω, ποιος δεν θα φοβηθεί να «χρεωθεί» τις νέες εκλογές και ποιος θα πιστέψει ότι το πολιτικό παιχνίδι που εξελίσσεται αυτές τις ημέρες θα τον βγάλει ενισχυμένο μετά από 3-4 μήνες όταν οι Γερμανοί θα ψηφίσουν.
W. Schaeuble: Τα γερμανικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ευρώπη
Δοκιμασία αλλά όχι κρίση του κράτους, είναι η παρούσα κατάσταση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Wolfgang Schaeuble και κάλεσε από τη μία πλευρά τα κόμματα να αναλάβουν την ευθύνη τους και από την άλλη τους πολίτες να δείξουν κατανόηση και να αντιληφθούν ότι η υπαναχώρηση ενός κόμματος από τις προεκλογικές του εξαγγελίες δεν είναι εύκολη διαδικασία. Διαβεβαίωσε δε για την πλήρη λειτουργία του Κοινοβουλίου.
Ανοίγοντας νωρίτερα σήμερα την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την εκλογή του στις 24 Οκτωβρίου, ο κ. Schaeuble αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την αποτυχία των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα». Ζήτησε από τα κόμματα να μην λαμβάνουν υπόψη τους μόνο τα ίδια τους τα συμφέροντα, αλλά συνειδητά να σχηματίσουν μια πλειοψηφική κυβέρνηση, διότι «δεν μπορούμε να μην αναλάβουμε την ευθύνη μας, διότι αυτή την εντολή έδωσε ο ψηφοφόρος στην Βουλή». Ο λαός αποφάσισε, τόνισε ο Πρόεδρος της Bundestag αλλά διευκρίνισε ότι η όλη διαδικασία δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. «Χρειάζεται και κατανόηση για την δύσκολη ισορροπία, ιδίως όταν ξεφεύγει κανείς από το εκλογικό του πρόγραμμα. Μόνο έτσι μπορούν να σχηματιστούν σταθερές πλειοψηφίες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν πρόκειται για κρίση του κράτους. Η Γερμανία έχει ένα Κοινοβούλιο που είναι σε θέση να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια δοκιμασία, αλλά όχι για μια κρίση του κράτους. Η αποστολή είναι μεγάλη, αλλά διαχειρίσιμη», δήλωσε ο Wolfgang Schaeuble και επισήμανε ότι οι πολιτικές δυνάμεις φέρουν ευθύνη τόσο για την ίδια την Γερμανία αλλά και για την Ευρώπη.
«Πολλά κράτη αυτού του κόσμου μας περιμένουν. Οι γείτονές μας θέλουν έναν αξιόπιστο εταίρο στο πλευρό τους», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε για μια ακόμη φορά τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους: «Η υποχώρηση απαιτεί θάρρος!» δήλωσε, ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες, δήλωσε: «Η υποχώρηση δεν σημαίνει υπαναχώρηση από τις θέσεις».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ