Αυλαία σήμερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα ξεχυθούν στους δρόμος για να συμμετέχουν στο μεγάλο πανηγύρι της έναρξης. Επτασφράγιστο μυστικό παραμένει ποιος θα ανάψει τη φλόγα, ενώ οι μέχρι τώρα πληροφορίες έκαναν λόγω πως θα είναι ο Πελέ, ωστόσο τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι δεν θα παραβρεθεί. Στην τελετή που θα ξεκινήσει σε δύο ώρες θα παραβρεθούν δεκάδες ηγέτες ξένων κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες και το θρυλικό τοπ μόντελ Ζιζέλ.
Η τελετή έναρξης «θα είναι ένα τσουνάμι, και θα αφορά όλους», όπως υπόσχονται οι διεθνούς φήμης Βραζιλιάνοι σκηνοθέτες, Φερνάντο Μειρέρες και Αντρούτσα Γουάντινγκτον. Στην παράσταση που θα παρακολουθήσουν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θέλουν να δώσουν ένα παγκόσμιο μήνυμα σε όλους τους κατοίκους του κόσμου: «να προσπαθήσουμε να τον βελτιώσουμε».
Στην προετοιμασία και την υλοποίηση των εκδηλώσεων για την τελετή θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 35.000 επαγγελματίες θα συμμετέχουν το βράδυ της Παρασκευής στη μεγάλη γιορτή, 12 σχολές samba και πάνω από 5.500 εντυπωσιακά κοστούμια θα δώσουν τον βραζιλιάνικο χρώμα.
Από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου το Ρίο Ντε Τζανέιρο θα βρίσκεται στο επίκεντρο του κόσμου. Οι αγώνες θα γίνουν σε 33 χώρους στο Ρίο και σε 5 χώρους στις πόλεις του Σάο Πάολο, Μπέλο Οριζόντε, Σαλβαδόρ, Μπραζίλια, και Μανάους. Με 10.500 αθλητές από 206 χώρες. Περίπου 11.000 αθλητές θα μπουν στο στάδιο και θα συγκεντρωθούν στο κέντρο της θρυλικής αρένας.
Ωστόσο, πίσω από τη λάμψη και τα βεγγαλικά η πολιτική και η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν παραπέμπουν σε καμία περίπτωση στο εορταστικό ρυθμό στον οποίον κινείται ο παγκόσμιος αθλητισμός. Οι ίδιοι οι Βραζιλιάνοι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, δεν θέλουν τους Αγώνες, αναφέρει το Time.
Τα προβλήματα συσσωρεύονται
Η Βραζιλία ξόδεψε δέκα δισ. για την Ολυμπιάδας του Ρίο, ένα κόστος υψηλότερο κατά 2 δισ. Των Ολυμπιακών του Λονδίνου. Χρηματοδοτημένη κατά 57% από τον ιδιωτικό τομέα και κατά 43% από τα κρατικά ταμεία, η διοργάνωση αποδείχθηκε δύσκολο να έλθει σε πέρας καθώς υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις σε πολλά έργα, άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια.
Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, ενώ λόγω των σκανδάλων διαφθοράς χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους συμμετέχοντας σε διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη Βραζιλία τους τελευταίους μήνες.
Η οικονομία διανύει την πλέον δύσκολη περίοδο από την δεκαετία του 1930, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το ΑΕΠ θα μειωθεί ελαφρά και το 2017.
Οι ελπίδες για ανάκαμψη μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, ίσως να εξανεμιστούν όπως το 2014. Κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να ενισχυθεί ουσιαστικά η οικονομία, αναφέρει το Euronews.
Η ασφάλεια και η αυξημένη εγκληματικότητα
Οι Αρχές της Βραζιλίας θα κινητοποιήσουν περίπου 64.000 αστυνομικούς και 21.000 στρατιώτες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δύο φορές περισσότερους από όσους κινητοποιήθηκαν στους Αγώνες του Λονδίνου πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι το μεγαλύτερο σχέδιο ασφαλείας που έχει αναπτυχθεί στην ιστορία της πόλης. Νωρίς η υπηρεσία πληροφοριών της Βραζιλίας (Abin) επιβεβαίωσε, την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης.
Μία πόλη αντιμέτωπη με την εγκληματικότητα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Ρίο ντε Τζανέιρο έχει κατά μέσο όρο 428 δολοφονίες το μήνα, ή περίπου 14 την ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Δημόσιας Ασφάλειας.
Η απειλή του Ζίκα
Από τότε μέχρι σήμερα, μία ημέρα πριν η φλόγα ανάψει στο απέραντο Maracana, οι Βραζιλιάνοι προσπαθούν, χωρίς τις περισσότερες φορές, επιτυχία, να επιβεβαιώσουν την επιλογή τους, υπερασπίζοντας την πρόκληση «ζήστε το πάθος σας». Ξεπερνώντας τα 11 δισ. δολάρια σε κόστος, με παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών (ανάμεσά τους ο υπουργός Αθλητισμού Τζορτζ Χίλτον), άμεσα εμπλεκόμενων στο κορυφαίο γεγονός, αντιμετωπίζοντας την αύξηση της εγκληματικότητας και την απειλή του ιού Ζίκα αλλά και την κήρυξη του Ρίο από την πολιτειακή κυβέρνηση σε κατάσταση έκτακτης οικονομικής ανάγκης.