Σε αναστολή τουλάχιστον 7.000 υγειονομικοί - Το σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά

Σε αναστολή τουλάχιστον 7.000 υγειονομικοί - Το σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά

Στο…και πέντε συνεχίζονται οι εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής των υγειονομικών που αλλάζουν γνώμη για να μην βγουν σε αναστολή εργασίας, στην ώρα που περίπου 7.500 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και Δομές Υγείας παραμένουν αμετανόητοι αρνητές, παρότι χθες στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου Κρήτης έχασε τη μάχη μια γιατρός που είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το υπουργείο υγείας συνεχίζει τις καταμετρήσεις  καθώς συνεχίζονται και οι εμβολιασμοί της τελευταίας στιγμής και η γενική εκτίμηση είναι ότι έχει μειωθεί αρκετά κάτω των 10.000 ο αριθμός των μη εμβολιασμένων υγειονομικών,  από τους 21.664 που ήταν πριν από λίγες εβδομάδες.

Από νωρίς χθες το πρωί ξεκίνησε η απόδοση των πρώτων πράξεων  αναστολής, με 6000 πράξεις  να έχουν αποδοθεί στους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς, ενώ αξημέρωτα έφτασε στο υπουργείο Υγείας ο νέος Υπουργός Θάνος Πλεύρης για να ενημερωθεί σχετικά. Ήδη έχει δρομολογηθεί και η επίδοση άλλον 1000 πράξεων αναστολής, με τη νέα ηγεσία της Αριστοτέλους, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα να πέφτουν  στα βαθιά από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους η οποία συνέπεσε με την εκπνοή της διορίας για τον εμβολιασμό των υγειονομικών.

Η 1η τους μέρα  ξεκίνησε επεισοδιακά με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού  στα περιφερειακά νοσοκομεία, με την ΠΟΕΔΗΝ  να έχει διοργανώσει και νέες συγκεντρώσεις για σήμερα, με αίτημα των εργαζομένων να δοθεί σιωπηρή βραχυπρόθεσμη παράταση ώστε να πεισθούν οι αρνητές και να μην βγουν σε αναστολή  όσοι εργαζόμενοι έχουν κλείσει ραντεβού με το εμβόλιο τις προσεχείς ημέρες. Πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ τις τελευταίες ημέρες έχει μειωθεί έως και κατά 50% το ποσοστό των μη εμβολιασμένων υγειονομικών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο Χαλκιδικής όπου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μειώθηκαν από ποσοστό 45% επί του συνόλου στο 10%, μέσα σε μια εβδομάδα. 

Τα μεγαλύτερα ποσοστά μη συμμόρφωσης στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού καταγράφονται στην περιφέρεια (Αχαΐα, Κρήτη, Δράμα, Θεσσαλονίκη) με σημαντικά κενά να δημιουργούνται σε νοσοκομεία όπως του Αγίου Νικολάου και του Ρεθύμνου Κρήτης. Στην Αττική τα ποσοστά των αρνητών είναι μικρά-μονοψήφια- και αφορούν κυρίως λοιπό προσωπικό, όχι γιατρούς, ούτε πολλούς νοσηλευτές, με «Ευαγγελισμό», «Αττικόν» και «Λαϊκό» να έχουν μόλις 5% αρνητών, το Ασκληπιείο 4%, και το Θριάσιο 7%.

Στην Κρήτη που ταυτόχρονα «βλέπει» τις κλίνες Covid των  νοσοκομείων να γεμίζουν παραμένουν μη εμβολιασμένοι 500 υγειονομικοί, με το ΠΑΓΝΗ να έχει το μικρότερο ποσοστό ανεμβολίαστων (6,7%) σε σχέση τα υπόλοιπα νοσοκομεία του νησιού. Στην Αχαϊα, που το 17,9% των εργαζομένων στα νοσοκομεία Άγιος Ανδρέας και Πανεπιστημιακό Ρίου παράμενε μέχρι προχθές μη εμβολιασμένο υπάρχει ροή εμβολιασμών τελευταίας στιγμής ενώ αντίστοιχο υψηλό ποσοστό αρνητών (18,5 %) συναντούμε στο νοσοκομείο Δράμας. Σημαντικό ποσοστό αρνητών καταγράφεται και στο νοσοκομείο Αγρινίου με 90 υγειονομικούς να μην έχουν εμβολιαστεί και τουλάχιστον τους 40 να βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, με τις κλίνες covid την ίδια ώρα να γεμίζουν ασφυκτικά. 

Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μεικτή εικόνα με το ΑΧΕΠΑ να είναι εξίσου χαμηλά στους ανεμβολίαστους με τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αττικής (5%), αλλά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου το αντίστοιχο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 13%. 

Η πρώτη ημέρα της εφαρμογής της αναστολής εργασίας για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς συνέπεσε και με την απότομη εκτίναξη τω σκληρών δεικτών της πανδημίας, γεγονός που στέλνει σήμα κινδύνου για το δύσκολο φθινόπωρο που μας περιμένει. Με τα σχολεία ακόμα κλειστά, ένα σημαντικό ποσοστό εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα να είναι ακόμα αδειούχοι ο αριθμός των νοσηλειών και των διασωληνώσεων αυξάνεται ανησυχητικά, με τους θανάτους να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε ένα 24ωρο. 

Με τα νοσοκομεία να δέχονται αυξανόμενη πίεση κανείς δεν περισσεύει στο ΕΣΥ και το υπουργείο Υγείας διαθέτει πλάνο άμεσης πλήρωσης των οργανικών θέσεων που θα μείνουν κενές από τους αμετανόητους αρνητές των εμβολίων, οι οποίοι θα βγουν σε 3μηνη αναστολή βάσει νόμου. Αρχικά θα γίνουν μετακινήσεις υγειονομικών από κλινική σε κλινική ή ακόμα και συμπτύξεις κλινικών ενώ μπορεί να μετακινηθεί και προσωπικό από  Πρωτοβάθμια Δομή Φροντίδας Υγείας σε νοσοκομείο και αντιστρόφως. Παράλληλα θα γίνουν προσλήψεις 3μηνης διάρκειας επικουρικού προσωπικού απευθείας από την υγειονομική περιφέρεια όπου υπάγεται το νοσοκομείο με τα κενά, έτσι ώστε όλη η διαδικασία πρόσληψης να «τρέξει» γρήγορα χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα και να ολοκληρωθεί εντός δύο εβδομάδων. 

Στα νοσοκομεία λειτουργούν και εργαστήρια με ειδικευμένο προσωπικό, κι αν υπάρξουν εκεί κενά,  θα καλυφθούν σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά Εργαστήρια, ενώ αν σε κάποιο πόστο απουσιάσει ειδικευμένος επιστήμονας που δεν μπορεί να αντικατασταθεί αλλιώς τότε θα γίνει σύμβαση με ιδιώτη  γιατρό. 

Με άξονα αυτούς τους τέσσερις τρόπους δράσης, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα παραμείνουν επανδρωμένες, σε πείσμα των αρνητών του εμβολιασμού, διασφαλίζοντας ότι  δεν θα κινδυνέψει η δημόσια υγεία κατά την φθινοπωρινή επέλαση της πανδημίας.