Στο Ισραήλ και στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Στο Τελ Αβίβ θα συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ και στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε όλους τους τομείς, τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ θα συναντηθεί με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου.
Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Ν. Δένδια θα τεθεί ο στενός συντονισμός Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την τουρκική εισβολή στη Μεγαλόνησο και την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
Υπενθυμίζεται ότι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε το απόγευμα της Τρίτης με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ελλάδας σε κυπριακό λαό και κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε τηλεφωνικά την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια.
Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών, με χθεσινή ανακοίνωσή του, καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την εξαγγελία της τουρκικής πλευράς για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή, επισημαίνει και υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί», διαμηνύει με σαφήνεια.