«Σε πολύ θετικό κλίμα», κατά δήλωση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ολοκληρώθηκε, χθες το βράδυ, η συνάντηση των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker συνάντησε τους πέντε δημάρχους στην αίθουσα και είχε συνομιλία μαζί τους.
Οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου Λέσβου Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Λέρου Μιχάλης Κόλιας και Κω Γιώργος Κυρίτσης, επισκέφθηκαν τις Βρυξέλλες καλεσμένοι του κ. Αβραμόπουλου προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες, θέτοντας το ζήτημα της ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τον κ. Γαληνό, που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε πως είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη συνομιλεί απευθείας με τους δημάρχους και έχει εικόνα για το τι συμβαίνει. Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό και είναι μια πρακτική που παρά το γεγονός ότι δοκιμάζεται για πρώτη φορά θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί.
Σε ερώτηση του κ. Juncker προς όλους τους δημάρχους για το τι πιστεύουν πως μπορεί να κάνει άμεσα η Επιτροπή για τα νησιά, όλοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες των συγκεκριμένων νησιών. Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μάλιστα, απάντησε πως «παρά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες είναι το μυαλό της Ευρώπης και τα κράτη μέλη το σώμα της Ευρώπης να ξέρετε ότι τα νησιά μας είναι η καρδιά της Ευρώπης και γι'' αυτό δεν θα πρέπει να την παραμελείτε».
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος ανέφερε ότι η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, θα εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο άμεσα, ενώ δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να υπάρξει νέα συνάντηση της Επιτρόπου με τους δημάρχους.
Στην δική του παρέμβαση, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ευχαρίστησε τον κ. Γιούνκερ για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τα νησιά και σημείωσε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα ανέδειξε την ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ευρωπαϊκών Αρχών με τις απομακρυσμένες νησιωτικές κοινωνίες της Ευρώπης. Ο κ. Βουρνούς επανέλαβε ότι οι ειδικές ευρωπαϊκές πολιτικές για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που εφαρμόζονται σήμερα στα βορειοανατολικό Αιγαίο θα πρέπει να έχουν ένα αναπτυξιακό αντιστάθμισμα, μιας και το βάρος που έχουν σηκώσει οι περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δυσανάλογο των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών. Τέλος, ο δήμαρχος Χίου σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στα νησιά πρέπει να αισθανθούν ότι δεν συμμετέχουν μονάχα στη διαχείριση των προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ότι απολαμβάνουν ισότιμα και τα προνόμια και τα οφέλη που απορρέουν από τη λειτουργία της Ένωσης.
Οι πέντε δήμαρχοι συμμετείχαν σε σειρά συναντήσεων με τη συμμετοχή του κ. Αβραμόπουλου, του συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τήρηση της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας Maarten Verwey και εκπροσώπων του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστου Στυλιανίδη. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, όπως το ΑΠΕ ΜΠΕ μετέδωσε χθες, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε στους πέντε δημάρχους την ικανοποίηση του αιτήματος τους για ετήσια παράταση της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στα τελωνεία των νησιών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ