Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε μία πραγματική μεταρρύθμιση του Δημοσίου. Ο λόγος για τη ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομικών όλης της χώρας, ένα έργο 150 εκατ. ευρώ του οποίου το διαγωνισμό προκήρυξε, χθες, το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο. Τι προβλέπεται; Η ψηφιοποίηση, ψηφιακή καταχώρηση, αρχειοθέτηση και γεωκωδικοποίηση, των φακέλων των αδειών δόμησης, που υπάρχουν στις υπηρεσίες δόμησης των δήμων όλης της χώρας.
Για να γίνει πιο κατανοητό, στόχος δεν είναι μόνο να ψηφιοποιηθούν περίπου 3,5 εκατ. αρχεία πολεοδομιών ανά την Επικράτεια, αλλά και να είναι δυνατή η αναζήτηση σε αυτά μέσω της ειδικής αρχειοθέτησης και κωδικοποίησής τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από την απογραφή του 2011 τα κτίρια στους Δήμους όλων των Περιφερειών της Ελληνικής Επικράτειας, ανέρχονται σε 4.100.000 περίπου και επομένως αναμένεται ο αριθμός των κτιρίων και των πολεοδομικών αδειών προς ψηφιοποίηση να είναι περίπου 3.500.000, δεδομένου ότι θα γίνει μέρος της στο πλαίσιο του Έργου του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι τη δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, δηλαδή ενός συνολικού πληροφοριακού συστήματος για τη συλλογή και τον συνδυασμό ψηφιακών γεωχωρικών πληροφοριών ακίνητης περιουσίας από μια σειρά πηγών στη χώρα έχουν αναλάβει ο ΟΤΕ με την Intrasoft.
Από το Νοέμβριο του 2018 όλες οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και όλα τα σχέδια, μελέτες δικαιολογητικά και διοικητικές πράξεις τηρούνται ψηφιακά στο σύστημα e-Άδειες του οποίου πάροχος είναι το ΤΕΕ. Επίσης, στο σύστημα καταγραφής των αυθαιρέτων, που επίσης τηρεί το ΤΕΕ, έχουν τεκμηριωθεί ηλεκτρονικά περισσότερα από ένα εκατομμύριο αυθαίρετες κατασκευές.
Με το Νόμο 4782/2021 θεσπίστηκε η ψηφιοποίηση σε ηλεκτρονική μορφή των φυσικών φακέλων των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες μέχρι τη θέση σε ισχύ του πληροφοριακού συστήματος e-Άδειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συνοδευτικών εγγράφων και των μελετών, και η υποχρεωτική καταχώρησή τους στο πληροφοριακό σύστημα e-Άδειες μέχρι το αργότερο στα τέλη του 2025.
Σημαντικά οφέλη
Στα μεγάλα οφέλη του έργου ανήκουν η μείωση του χρόνου αναζήτησης εγγράφων, αποφάσεων και στοιχείων, κατά 100%. Η προστασία και διαφύλαξη των έντυπων αρχείων, καθώς η πάροδος των ετών, η χρήση τους, αλλά και οι συνθήκες αποθήκευσης τους, έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν τη φυσική φθορά των εγγράφων. Επίσης, ο μεγάλος όγκος των αρχείων καθιστά δύσκολη την αναζήτηση στοιχείων από τους ενδιαφερομένους.
Επιπλέον, η ψηφιοποίηση των αρχείων των πολεοδομιών θα συνδυαστεί με το έργο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, συμβάλλοντας στην έγκαιρη προετοιμασία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, στον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη θωράκιση των περιφερειακών και τοπικών κοινοτήτων.
Δεδομένου ότι θα υπάρχει πλήρης εικόνα της πολεοδομικής κατάστασης της χώρας, θα είναι δυνατή η προκαταρκτική και άμεση εκτίμηση της επικινδυνότητας και τρωτότητας οικιστικών περιοχών και συνεπώς η μελέτη και υλοποίηση σε πραγματικό χρόνο προγραμμάτων πολιτικής προστασίας, προσδιορισμού τρωτότητας και σχεδίων ανθεκτικότητας και προσαρμογής.
Παράλληλα, το Δημόσιο, μέσω του συγκεκριμένου έργου, θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει γρηγορότερα τις υποθέσεις αδειοδότησης και εξασφάλισης εγκρίσεων δόμησης των πολιτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών. Ταυτόχρονα επιτυγχάνονται και μια σειρά από σημαντικούς επιμέρους στόχους Χωροταξικής Πολιτικής, που αφορούν ιδίως την ταυτότητα των κτιρίων.
Το ιδιαίτερα σύνθετο αυτό έργο, που θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα πενταετίας, θα δημιουργήσει 350 νέες θέσεις εργασίας.
Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία παραλαβής προσφορών έχει οριστεί η 21η Μαρτίου.