Να γίνει «κόκκινη» η Αττική -εκτός από τα νησιά του Αργοσαρωνικού- είναι η εισήγηση που θα κάνουν σήμερα στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στο Λεκανοπέδιο επιδεινώνεται καθημερινά.
Εφόσον η κυβέρνηση κάνει αποδεκτή την εισήγηση τότε γυμνάσια και λύκεια δεν πρόκειται να ανοίξουν από τη Δευτέρα, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ως τις 5 το πρωί, όταν σήμερα αυτό ισχύει από τις 9 το βράδυ και μετά.
Εδώ και μέρες οι ειδικοί εξέφραζαν σταθερά τις επιφυλάξεις τους για τη λειτουργία γυμνασίων, λυκείων, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων, απλώς περίμεναν να έχουν στα χέρια τους τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική τους εισήγηση.
Στην εισήγηση αυτή τους οδήγησε η εικόνα της Αττικής και ειδικά το κέντρο της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω διασποράς στην κοινότητα, και όπου τις τελευταίες ημέρες συγκεντρώνει τα μισά από τα κρούσματα πανελλαδικά.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η πρόταση για επαναφορά του click away στο λιανεμπόριο, καθώς επίσης και η επαναφορά του χάρτη, όπου τα μέτρα θα προσδιορίζονται για κάθε περιοχή ανάλογα με το χρώμα που επικρατεί τοπικά.
Στο τραπέζι επίσης βρίσκεται η δημιουργία ενός χάρτη, που θα αποτυπώνει σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.
Τις τελικές αποφάσεις πρόκειται να λάβει σήμερα η κυβέρνηση, αφού ληφθούν υπ' όψιν τα επιδημιολογικά στοιχεία και της Παρασκευής.
Χθες ανακοινώθηκαν 716 νέα κρούσματα κορονοϊού με 313 να εντοπίζονται στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν περισσότερα από 37.000 τεστ κορονοϊού, αριθμός ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με την Τετάρτη.
Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο, 18 ακόμα συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 268 ασθενείς διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.
Παράλληλα, έγινε γνωστό πως εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα από τη βρετανική μετάλλαξη. Από τα 7 θετικά δείγματα για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7), τα 4 εντοπίστηκαν στην Κρήτη, 2 στην Αττική και ένα στις πύλες εισόδου της χώρας.
Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 66 δείγματα θετικά με τη βρετανική μετάλλαξη.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή
Ανησυχίες των ειδικών
Η εικόνα της Αττικής συνεχίζει να προβληματίζει, καθώς τα ενεργά κρούσματα είναι πολλά, όπως υπογράμμισε ο κ. Σύψας «όχι μόνο στον κεντρικό τομέα που είχαμε πρόβλημα μέχρι την Παρασκευή, αλλά και στον βόρειο και ανατολικό και δυτικό τομέα».
Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega, εξήγησε για το άνοιγμα των σχολείων ότι αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί.
Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».
«Θα έδινα προτεραιότητα στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, διευκρινίζοντας ότι θα πρότεινε επίσης την τήρηση και αυστηροποίηση των μέτρων για το συνωστισμό έξω από τα σχολεία.
Χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα γυμνασίων – λυκείων ταυτόχρονα με την ανοιχτή αγορά, τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνει προτεραιοποίηση» και υπενθύμισε ότι και από πλευράς πολιτείας έχει αναδειχθεί αυτή η προτεραιότητα.
Στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρθηκε και ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο "τσιμπημένη" από αυτό που περιμέναμε», όπως είπε ο καθηγητής.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι, τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.
«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».
Τον προβληματισμό του για την αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στην Αττική, εξέφρασε από πλευράς του ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.
Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η Αττική σημείωσε ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται, γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα». Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να ανακόψει την πορεία των κρουσμάτων ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. «Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα», επεσήμανε.