«Στο ενεργειακό μέρος τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, γιατί υπάρχει ένα σημαντικό μερίδιο της Ρωσίας, ειδικά στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, λιγότερο στο πετρέλαιο, καθώς υπάρχουν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που μπορούν να καλύψουν την σημαντική προσφορά του ρώσικου πετρελαίου. Συνεπώς το κλειδί είναι αν ο πόλεμος θα κρατήσει τόσο ώστε να έχουμε μείζονες αλλαγές του παγκόσμιου ενεργειακού στάτους επί τα χείρω, έκβαση η οποία θα χρειαστεί μια συνολικά καινούρια πολιτική και από την Ευρώπη» επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης.
«Ελπίζω να μην φτάσουμε εκεί γιατί αυτό σημαίνει ότι θα έχει προηγηθεί απίστευτη βία εναντίον ανθρώπων γιατί η συνέχιση του πολέμου έτσι όπως πηγαίνει περιλαμβάνει μόνο την κλιμάκωσή του από ρωσικής πλευράς, δηλαδή την πολιορκία πόλεων κατοικημένων με βαρέα όπλα, αδιαφορώντας για την ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων» συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης.
Τα γεγονότα είναι αυτά που θα υπαγορεύσουν το μέλλον, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, καμία ασφαλής πρόβλεψη δεν είναι εφικτή, «γιατί οι πόλεμοι πολλές φορές δεν πηγαίνουν όπως έχουν προδιαγραφεί ή όπως υποθέτουμε, αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην Ουκρανία μέχρι τώρα, δεν έχει εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος έτσι όπως φανταζόταν η μία πλευρά».
Σε σχέση με τις επιπτώσεις του πολέμου στον τομέα της οικονομίας, ο κ. Σκυλακάκης, επανέλαβε ότι το κρίσιμο θέμα είναι τα ενεργειακά. «Τουλάχιστον για εμάς αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα. Η ρωσική οικονομία, με εξαίρεση τα ενεργειακά δεν είναι μια οικονομία με μεγάλη παγκόσμια επιρροή, είναι μία μικρή οικονομία σε σχέση με τον όγκο των δυτικών οικονομιών. Οι δυτικές οικονομίες ξεπερνούν τα 35-40 τρις δολάρια. Το ενεργειακό είναι το κρίσιμο μέρος. Τα υπόλοιπα, οι εισαγωγές-εξαγωγές σε σχέση με τον συνολικό όγκο των δυτικών οικονομιών είναι συγκριτικά μικρές, είναι ωστόσο πάρα πολύ μεγάλες για την ρωσική πλευρά, το πλήγμα για την Ρωσία θα είναι τεράστιο, αλλά δεν είναι αντίστοιχο για την δυτική πλευρά».
Σχολιάζοντας τις επιβληθείσες ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Ρωσία, ο κ. Σκυλακάκης τις περιέγραψε ως ό,τι πιο ισχυρό έχει υπάρξει σε οικονομικό επίπεδο στην πρόσφατη ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι έρχονται σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συνεπώς θα έχουν πολύ μεγάλη επίπτωση. «Η επιρροή είναι συνάρτηση στο αν θα εφαρμοστεί ή όχι στις ενεργειακές πηγές. Η τοποθέτηση της Ευρώπης, είναι ορισμένες τράπεζες, όχι όλες, άρα πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές. Εκτός των ενεργειακών, το εξωτερικό μας εμπόριο με την Ρωσία, είναι αξιόλογο αλλά δεν είναι μεγάλο κομμάτι των εισαγωγών-εξαγωγών» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Στο ερώτημα, πώς αναμένεται να επηρεαστεί το κόστος στην ενέργεια από τις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Σκυλακάκης είπε χαρακτηριστικά «αυτή την στιγμή η διάρκεια του πολέμου είναι 4 ημέρες. Οι τιμές ακόμη στα αποθέματα που έχουμε δεν έχουν επηρεαστεί. Ας περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση. Συνολικά αν έχουμε ένα καινούριο περιβάλλον θα έχουμε μια καινούρια πολιτική, όχι μόνο ελληνική, και ευρωπαϊκή. Ο πρωθυπουργός πρώτα πρώτα ήταν αυτός που το έθεσε την Ευρώπη, ότι αν υπάρξει κλιμάκωση θα πρέπει να δούμε μια καινούρια ενεργειακή πολιτική».
Συμπλήρωσε ακόμα, ότι το διμερές εμπόριο Ρωσίας-Κίνας και Ρωσίας-Ινδίας είναι πολύ μικρότερο από το συνολικό εμπόριο της Ρωσίας και δεν υπάρχει σοβαρό εναλλακτικό νόμισμα αυτή την στιγμή για να καταφύγει η Ρωσία για διεθνείς συναλλαγές. «Τα νομίσματα στέκονται ψηλά όταν υπάρχει εμπιστοσύνη στις χώρες και τους θεσμούς. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα της δύσης, ότι έχουν σταθερούς θεσμούς γι’ αυτό και έχουν σταθερά νομίσματα» σημείωσε.
Ερωτηθείς αν θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις η παροχή του έκτακτου επιδόματος για την ακρίβεια το Πάσχα, ο κ. Σκυλακάκης, απάντησε πως αν υπάρχει μεγάλη διάρκεια στον πόλεμο θα υπάρχει συνολικά καινούρια πολιτική παρεμβάσεων σε κάποιο βαθμό, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, συνεπώς είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε εκτίμηση.