Σπάει κάθε ρεκόρ η κατανάλωση ρεύματος - Σήμα αναμένουν οι βιομηχανίες για να «σβήσουν»

Σπάει κάθε ρεκόρ η κατανάλωση ρεύματος - Σήμα αναμένουν οι βιομηχανίες για να «σβήσουν»

Σε επιφυλακή για να αποφευχθεί πιθανό μπλακ άουτ βρίσκεται το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, με τον ΑΔΜΗΕ να καλεί σήμερα τις βιομηχανίες σε ετοιμότητα, προκειμένου να διακόψουν τη λειτουργία τους μεταξύ 6 και 10 το βράδυ.

Είναι το κρίσιμο εκείνο διάστημα του 24ωρου που η κατανάλωση (λόγω αδιάλειπτης χρήσης κλιματιστικών και άλλων ενεργοβόρων συσκευών) είναι πολύ υψηλή, ωστόσο το σύστημα, δεν έχει πλέον τις «ενισχύσεις» των φωτοβολταϊκών που καλύπτουν μεγάλο μέρος της μεσημβρινής αιχμής.

Εφόσον δοθεί εντολή να «σβήσουν» τα εργοστάσια, αυτό θα είναι το τελευταίο όπλο, προτού η ομάδα κρίσης αναγκαστεί να προβεί σε εκ περιτροπής περικοπές ρεύματος σε περιοχές με πολύ υψηλά φορτία.

Καθώς ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, η μέγιστη αιχμή της ζήτησης αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να κάνει νέο ρεκόρ 10ετίας. Και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα χθεσινά 10.700 MW, φτάνοντας τα 10.800- 10.850 MW, δοκιμάζοντας τις αντοχές υποδομών και παλαιών μονάδων, που καταπονούνται για έκτη συνεχόμενη μέρα, σηκώνοντας υψηλά φορτία.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε να δοθεί εντολή ετοιμότητας στις βιομηχανίες ώστε αν χρειαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους, κίνηση που θα εξοικονομήσει κοντά στα 1.000 MW, δίνοντας σημαντικές ανάσες σε μία ακόμη μέρα με υψηλή ζήτηση και χωρίς ενισχύεις από τα αιολικά. Η άπνοια που επικρατεί έχει ως αποτέλεσμα χθες στις 10 το βράδυ οι ΑΠΕ, δηλαδή τα αιολικά, να συμμετέχουν με μόνο 6% στην κάλυψη του φορτίου.

Έδωσαν μόλις 527 MW, με το υπόλοιπο να καλύπτεται κατά 14% από λιγνίτες (1.350 MW), 43% από φυσικό αέριο (4.029 MW), 21% από υδροηλεκτρικά (1.980 MW) και 16% από εισαγωγές (1.493 MW). Συνολικά, το μέγιστο βραδινό φορτίο έφτασε τις 9.379 MW, χαμηλότερο κατά 12% από το μεσημεριανό, λόγω ακριβώς της απουσίας των φωτοβολταϊκών.

Τα 48 σενάρια και η συμμετοχή του λιγνίτη


Στις δύσκολες αυτές ώρες η συμμετοχή του λιγνίτη είναι καθοριστική. Τις περισσότερες ώρες της Δευτέρας, οι μονάδες της ΔΕΗ συμμετείχαν στη ζήτηση με 16% - 18%, ενώ ανάλογη είναι και η σημερινή εικόνα.

Συνολικά έχουν εξεταστεί 48 σενάρια, όπως τονίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη στο κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, προκειμένου να αποτυπωθούν δυνητικά σφάλματα και πιθανότητες επάρκειας ισχύος. 

Το πρόβλημα βρίσκεται στη συνεχή καταπόνηση του συστήματος. Όσο οι μέρες θα περνούν και οι υποδομές θα δουλεύουν στα όρια, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιας αστοχίας ή βλάβης σε μετασχηματιστή ή μονάδα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι μονάδες θα συνεχίσουν να δουλεύουν σε πλήρη λειτουργία συνεχόμενα μέχρι τη Παρασκευή, ενώ μετά από ένα σύντομο διάλλειμμα πτώσης της θερμοκρασίας, εκτιμάται ότι η ίδια κατάσταση θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Δύο συνεχείς εβδομάδες λειτουργίας παλαιών μονάδων σημαίνει αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης βλαβών και απρόοπτων. Χθες βγήκε εκτός λειτουργίας η λιγνιτική μονάδα «Μεγαλόπολη 4», που αναμένεται να επανέλθει σήμερα στο σύστημα, ενώ στην μάχη έχει επιστρατευθεί και η «Μεγαλόπολη 3», επί μήνες εκτός αγοράς, λόγω κορεσμού του δικτύου της Πελοποννήσου.