Φοράμε γάντια και μάσκες. Δεν αγγιζόμαστε ,δεν προσκαλούμε ,δεν επισκεπτόμαστε κανέναν. Κοινωνική και χωρική αποστασιοποίηση χωρίς προηγούμενο....και κει πάνω στο cloud δεκάδες χιλιάδες μυαλά μηδενίζουν τις κάθε είδους αποστάσεις και συνωστίζονται για το κοινό καλό. Επιστημονική παγκόσμια συνάθροιση χωρίς προηγούμενο..
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε που μπορεί να φτάσει το ανθρώπινο μυαλό σε συνδυασμό με την υπολογιστική ισχύ των μηχανών.
Σε μια στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα συνεργαζόμενη αξιοποιεί όλες τις πιθανές διαθέσιμες λύσεις στη μάχη κατά του COVID-19, η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) φαίνεται ότι αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» της ανθρωπότητας απέναντι στην πανδημία.
Λίγο μετά την αρχή του 2020, η BlueDot 1, μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που ανιχνεύει μεταδοτικές ασθένειες χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης (machine learning algorithms) συνδυάζοντας στοιχεία από εκατοντάδες πηγές, εντόπισε μια ομάδα ασυνήθιστων περιπτώσεων πνευμονίας γύρω από μια αγορά στο Wuhan της Κίνας. Λίγες ημέρες αργότερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ένα νέο είδος κορονοιού σε ασθενή με πνευμονία στην επαρχία Hubei.
Αυτή τη στιγμή, μεγάλες εταιρίες πληροφορικής σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ινστιτούτα αλλά και με ερευνητές ανά τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ομάδες και αξιοποιώντας εργαλεία με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη με τρόπο εξαιρετικά εντυπωσιακό.
Αξιοσημείωτη η πρωτοβουλία «C3.ai Digital Transformation Institute2» με συνεργασία της C3.ai, της Microsoft, του MIT, του Berkley και άλλων κορυφαίων Πανεπιστημίων3 που έχει κινητοποιήσει την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα σχετικά με ανάπτυξη ML4 αλγορίθμων και τεχνικών για τη μετρίαση εξάπλωσης του ιού, την αναπαραγωγή πρωτοκόλλων και μεθόδων για το σχεδιασμό φαρμάκων και εμβολίων, το σχεδιασμό μεθόδων βελτιστοποίησης των συστημάτων υγείας και πολλών άλλων εξαιρετικά χρήσιμων εργαλείων και αποτελεσμάτων.
Στο ίδιο φάσμα και η συνεργασία της Google - DeepMind με το Allen Institute for AI που δημιούργησαν ΑΙ εργαλεία και μοιράστηκαν δεδομένα και ευρήματα των ερευνών τους με την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα άμεσα και χωρίς περιορισμούς.
Οι προσπάθειες και οι δράσεις είναι πολλές και κάθε μέρα γίνονται και περισσότερες.
Από AI- based λογισμικό5,6, ικανό να ανιχνεύσει σε ακτινογραφία πιθανή προσβολή από COVID-19 και ψηφιοποιημένους τομογράφους7 στην υπηρεσία ανίχνευσης του ιού μέχρι computer vision συστήματα8 και έξυπνα γυαλιά (smart glasses)9 που μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία σε απόσταση ενός μέτρου.
Ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να διαδραματίζει έναν σημαντικό διττό ρόλο τη δεδομένη στιγμή σε επίπεδο έρευνας. Προτείνει συνδυασμούς συστατικών για την παρασκευή του εμβολίου αναλύοντας τις πρωτεϊνικές δομές ανάμεσα από εκατομμύρια δεδομένα και αναπαράγει εκατομμύρια πιθανά θεραπευτικά αντισώματα αλλά ταυτόχρονα βοηθά τους ερευνητές συνδυάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες στοιχεία από διαθέσιμες έρευνες σε χρόνους που είναι αδιανόητοι για το ανθρώπινο μυαλό10.
Ενώνει κατά κάποιο τρόπο τις «τελείες» ανάμεσα σε υποθέσεις και αποτελέσματα ερευνών προτείνοντας πειραματικές μεθόδους ή περαιτέρω ερευνητικές διαδικασίες που μπορεί να αποτελέσουν κρίσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η ερευνητική κοινότητα είναι πλέον μια και είναι παγκόσμια. Ανοιχτή πρόσβαση σε δεδομένα ερευνών σε αντίφαση με τις κλειστές πόρτες των σπιτιών μας και συνέργειες μεταξύ εταιριών, ερευνητών, Πανεπιστημίων και κρατών σε μια πρωτόγνωρη για όλους πραγματικότητα.
Σίγουρα η επόμενη ημέρα απαιτεί προσοχή και διερεύνηση.
Θα είναι όμως ένα μεγάλο κέρδος για την ανθρωπότητα αν καταφέρουμε από αυτή τη συγκυρία να επαληθεύσουμε το ένα, «καλό» σενάριο από τη φράση του Stephen Hawking που προειδοποιούσε ότι η ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι «either the best, or the worst thing, ever to happen to humanity».
*Η Βασιλική Μπέσιου είναι Πολιτικός Μηχανικός Msc, Συνεργάτιδα του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Παραπομπές:
1. https://bluedot.global/
3. C3.ai, Microsoft Corporation, the University of Illinois at Urbana-Champaign; the University of California, Berkeley; Princeton University; the University of Chicago; the Massachusetts Institute of Technology; and Carnegie Mellon University
4. Machine Learning
5. https://behold.ai/covid-19/ ,
6. https://interestingengineering.com/doctors-in-china-are-using-ai-to-screen-covid-19-patients
9. https://siliconcanals.com/news/coronavirus-china-ai-powered-smart-glasses/
10. Βλ. https://pages.semanticscholar.org/coronavirus-research