Συμβολικό χαρακτήρα απέδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, στην έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) καθώς, όπως τόνισε, είναι το πρώτο σημαντικό έργο που ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιόλογης και "συμβολίζει την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη".
Ο υφυπουργός, τόνισε ότι η κατασκευή του νέου αυτού έργου, μέσω του ΣΔΙΤ, αποδεικνύει περίτρανα πως πρέπει να κινηθεί και να λειτουργήσει η οικονομία της Ελλάδας ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. "Μάθαμε", συμπλήρωσε, "να τα περιμένουμε όλα από τα κράτος. Με τα λεφτά του κράτους, που χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν, λίγα έργα μπορούν να γίνουν. Αν όμως τα συνδυάσουμε και με ιδιωτικά κεφάλαια, με την ιδιωτική πρωτοβουλία, τότε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά και το αποτέλεσμα θα είναι εδώ μπροστά μας ολοκληρωμένο σε είκοσι δυο μήνες".
Ο κ. Πιτσιόρλας, έκανε λόγο για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, που έχει ανάγκη η χώρα, για κοινούς αναπτυξιακούς στόχους που πρέπει να ακολουθεί κάθε κυβέρνηση. Συμπλήρωσε, πως είναι ντροπή να συνεχίζει η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της αδυναμίας να κάνει σωστή και ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων.
Ο κ. Πιτσιόρλας, επισήμανε, ότι πρέπει να τεθούν τα θεμέλια για μια πιο εξωστρεφή οικονομία. «Να κάνουμε την οικονομία μας πιο παραγωγική» συμπλήρωσε με έμφαση. Τόνισε ακόμα, ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δεκατριών περιφερειακών αναπτυξιακών συνεδρίων, μέσα από τα οποία θα συζητηθεί σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, πώς μπορεί αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης να εφαρμοστεί και να προσαρμοστεί στα δεδομένα κάθε κοινωνίας. «Η κρίση» σημείωσε, «είναι αποτέλεσμα ενός στρεβλού αναπτυξιακού μοντέλου που εφαρμόζει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προώρων εκλογών, ήταν κατηγορηματικός ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Επιβάλλεται, είπε, να δημιουργήσουμε ένα σταθερό πολιτικό κύκλο για να βοηθήσουμε τις επενδύσεις και την οικονομία. Εξέφρασε την εκτίμηση, ότι στα τέλη του 2018 η χώρα θα εδραιώσει την παρουσία της στις αγορές και το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πλέον δυνατό να εφαρμοστεί, καθώς υπάρχουν από το Eurogroup δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Επίσης, αναφέρθηκε και στους τελευταίους οικονομικούς δείκτες, λέγοντας ότι σημειώνουν μικρή ανάκαμψη και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο.
Ερωτηθείς για τις πολιτικές που σήμερα εφαρμόζει η κυβέρνηση, αλλά που παλιότερα κάποια στελέχη της, όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, κατέκριναν, ο κ. Πιτσιόρλας, χαμογελώντας σχολίασε: «Ο καθένας από τη μεριά του έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Όλοι στην Αριστερά δεν είναι ίδιοι. Στο παρελθόν πάντως, κυριάρχησαν στερεότυπα κρατισμού. Τέτοιες αντιλήψεις πήγαν πίσω την Ελλάδα και πρέπει να αλλάξουν».
Επανέλαβε μάλιστα, τα λόγια του δημάρχου Σερρών, ο οποίος στη διάρκεια της εκδήλωσης για την έναρξη κατασκευής της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων είχε πει, ότι το 2011 «το ΣΔΙΤ ήταν βρισιά» και το έργο αυτό που τότε ήθελαν να το εντάξουν στο ΣΔΙΤ πολεμήθηκε από πάρα πολλούς.
«Είναι γεγονός» επισήμανε ο κ. Πιτσιόρλας, «ότι κάτι δεν κάναμε σωστά όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά νομίζω ότι σήμερα, σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στο καλό του Έθνους απ' όπου κι αν βρίσκονται, όποια πολιτική ιδεολογία κι αν εκφράζουν».
Η ταυτότητα του έργου
Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 36,2 εκατ. ευρώ και η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων οι 22 μήνες αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Το έργο προβλέπει την κατασκευή, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ετήσιας δυναμικότητας 63.000 τόνων, η οποία θα διαχειρίζεται το σύνολο των Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων της Π.Ε. Σερρών. Με τη μέθοδο της μηχανικής διαλογής και βιολογικής επεξεργασίας, θα γίνεται ανάκτηση μετάλλων, πλαστικού, χαρτιού και γυαλιού, ενώ θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό για χρήση σε αποκαταστάσεις, περιαστικό πράσινο κ.ά.
Το έργο χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια του αναδόχου που ανέρχονται σε 9,2 εκατ. ευρώ, η συμβολή του ΕΣΠΑ είναι 15,2 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 11,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από δανεισμό του αναδόχου από την Εθνική Τράπεζα. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των εταιρειών "ARCHIRODON GROUP NV", "INTPAKOM Κατασκευές Ανώνυμη Εταιρεία Τεχνικών Έργων και Μεταλλευτικών Κατασκευών" και "ENVITEC Α.Ε. Τεχνικών και Περιβαλλοντικών Έργων".
Το έργο συμμορφώνεται πλήρως με την ευρωπαϊκή και την ελληνική περιβαλλοντική νομοθεσία και διαθέτει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Η μονάδα θα διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, όπως μαγνητικούς διαχωριστές, οπτικούς διαχωριστές, αεροδιαχωριστές. Επίσης, θα περιλαμβάνει μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, με τμήμα για καθαρά οργανικά απόβλητα. Εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν συνολικά τουλάχιστον 200 θέσεις εργασίας, τόσο κατά την κατασκευαστική περίοδο, όσο και στην περίοδο λειτουργίας της μονάδας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ