Καμπανάκι κινδύνου για τις περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή έκρουσε ο εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, προειδοποιώντας ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα έως το 2030 και κυρίως ως το 2050 η κατάσταση θα είναι αφόρητη» και θα επιβαρύνει τη χώρα μας με κόστος ύψους 700 δισ. ευρώ, διπλασιάζοντας το εξωτερικό μας χρέος.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Χρήστος Ζερεφός ανέφερε ότι «τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα υποφέρουν. Γιατί έγινε μια εσφαλμένη επιλογή από την ανθρωπότητα, να χρησιμοποιεί μηχανή εσωτερικής καύσεως, να καίει πετρέλαιο, βενζίνες, ορυκτά καύσιμα γενικά, χωρίς να σκεφθούν τις συνέπειες που έχουν αυτά τα αέρια όταν τα εκλύουμε τόσο γρήγορα ώστε δεν μπορεί η φύση να τα απορροφήσει».
Αναγκάζουμε την φύση να μην μπορεί να απορροφήσει τα αέρια που εκπέμπονται από την καύση ορυκτών, καίγοντας τα δάση και σχηματίζοντας έναν φαύλο κύκλο, γιατί πολλές πυρκαγιές προκαλούνται από κεραυνούς, η αύξηση των οποίων είναι αποτέλεσμα αποσταθεροποίησης του κλίματος, εξήγησε και πρόσθεσε: «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φαινόμενα και να τα προλαμβάνουμε. Αρχικά να προστατέψουμε την ζωή μας. Όταν έχουμε για παράδειγμα κακοκαιρία, δεν περνάμε ρυάκια, γιατί γίνονται χείμαρροι που πνίγουν ανθρώπους».
Η κατάσταση δεν θα έχει επιστροφή όταν συνηθίσουμε το ακραίο και έχει γίνει σύνηθες, επεσήμανε ο κ. Ζερεφός. Όταν έχουμε μάθει πλέον σε ένα αποσταθεροποιημένο κλίμα και τα φαινόμενα γίνουν πολύ πυκνά δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Τα μοντέλα, μας δείχνουν ότι προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση αν δράσουμε έως το 2030, το πολύ έως το 2050.
«Μετά από αυτό, θα διπλασιαστεί το εξωτερικό μας χρέος, θα κοστίζει αυτό το φαινόμενο πάρα πολύ ακριβά. Στην Ελλάδα το κόστος είναι 700 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με μελέτη, επομένως θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να περικόψουμε αυτό το ποσό στο μισό. Αυτό σημαίνει έργα εγγειοβελτιωτικά, συμπεριφορά εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα που σήμερα φαίνονται αδύνατα», ανέφερε.
Επίσης, συνέχισε, «ένα καλά μονωμένο σπίτι μπορεί να θερμανθεί με λίγα κεριά. Αν οι απώλειες μειωθούν και εξοικονομήσουμε τους φυσικούς πόρους, το νερό, κάνουμε λιγότερες μετακινήσεις, χρησιμοποιούμε πιο συχνά τα ΜΜΜ, που δυστυχώς η πανδημία τα απέτρεψε αυτά»
Όπως ανέφερε, «συνέβησαν όλα τα κακά μαζί, πανδημία, οικονομική κρίση, αποσταθεροποίηση του κλίματος, κλιματική κρίση και η συνέργεια όλων αυτών δημιουργεί πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα το οποίο οι οικονομολόγοι μας πολύ δύσκολα μπορούν να το υπολογίσουν».