Η εθνική ικανότητα συντονισμού των προσπαθειών για την αντιμετώπιση μιας υβριδικής απαιτεί το συντονισμό όλων των πυλώνων εθνικής ισχύος. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής σε ομιλία, που πραγματοποίησε, σήμερα, Πέμπτη 8 Απριλίου, σχετικά με τις Προκλήσεις Ηγεσίας στη Διαχείριση Κρίσεων, στο σεμινάριο «Εφαρμοσμένη & Ολιστική Διαχείριση Υβριδικών Απειλών & Κρίσεων» που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και διεξάγεται στη Σχολή Ικάρων.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και η αποτελεσματική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στο αντικείμενο της ολιστικής διαχείρισης υβριδικών απειλών και κρίσεων. Μέσω του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με στελέχη που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων κατά τη διαχείριση εθνικών κρίσεων, καθώς και με εμπειρογνώμονες ή εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας που ασχολούνται με τη μελέτη και ανάλυση αυτών των ζητημάτων.
«Στις τάσεις που θα καθορίσουν το παγκόσμιο περιβάλλον ασφαλείας εντάσσονται οι ραγδαίες αλλαγές στο διεθνές σύστημα, όπως η παγκοσμιοποίηση, η συνεχόμενη άνοδος αναθεωρητικών δυνάμεων, το επιταχυνόμενο βήμα της καινοτόμου τεχνολογίας, η εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, που καθορίζουν το εξαιρετικά ασταθές μελλοντικό στρατηγικό περιβάλλον» ανέφερε ο Αλκ. Στεφανής.
Υπογράμμισε, δε, ότι «οι αναθεωρητικές δυνάμεις θεωρούν την παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη ως απειλή. Προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους χωρίς να προκαλέσουν την στρατιωτική επέμβαση, αλλά και γενικότερα δημόσια αρνητικά αισθήματα».
«Από τη στιγμή που τα κράτη ανταγωνίζονται μεταξύ τους», είπε, «χρησιμοποίησαν στρατηγικές και τεχνάσματα για να εκμεταλλευτούν αδυναμίες των αντιπάλων τους, χωρίς να παραβιάσουν τα όρια αποτροπής, που θα οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτός ο τύπος ανταγωνισμού είναι βασικό στοιχείο των Διεθνών Σχέσεων, ενώ πλέον εμφανίστηκε ο όρος υβριδική απειλή».
Στις μέρες μας καθίσταται, συνέχισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «επιτακτική ανάγκη τα κράτη-στόχοι να κατανοήσουν τη φύση και τα προειδοποιητικά σημάδια που σχετίζονται με αυτού του είδους τις εμπλοκές, καθώς η αποτυχία της έγκαιρης αναγνώρισης μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση κυβερνήσεων και να εμποδίσει την επίτευξη των εθνικών στόχων».
«Τις κλιμακούμενες πολεμικές συγκρούσεις», συμπλήρωσε, «έχουν αντικαταστήσει ακήρυχτοι πόλεμοι. Αναθεωρητικές δυνάμεις παρουσιάζονται απογοητευμένες από την υπάρχουσα θέση τους σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Μοναδική επιλογή τους η αλλαγή του υπάρχοντος status quo και ο επανασχεδιασμός του, σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη, ώστε να αυξήσουν την ισχύ τους, με αυτό που θεωρούν δίκαιο για αυτές».
Κατά τον Αλκ. Στεφανή, «οι θεμέλιοι λίθοι του υβριδικού πολέμου, η παραπληροφόρηση και η εξαπάτηση δεν είναι νέες έννοιες. Παρ’ όλα αυτά δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα τα δόγματα αλλά και τα επιχειρησιακά διδάγματα για να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες, που βρίσκονται πάνω από τη γραμμή της κανονικής διπλωματίας και κάτω από τη γραμμή του πολέμου».
Αναφερόμενος στην ανθεκτικότητα στο πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας τόνισε ότι αφορά «στην ικανότητα των κοινωνιών να διαχειρίζονται απειλές, να προσαρμόζονται σε αυτές και να ανακάμπτουν από αυτές σε περίπτωση επίθεσης ή κάποιου συμβάντος, χωρίς να χάνεται η ικανότητα παροχής βασικών λειτουργιών και υπηρεσιών στα μέλη της κοινωνίας. Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα της κοινωνίας να ανακάμπτει μετά από οποιαδήποτε πίεση που θα δεχτεί».
«Η αντίδραση σε έναν υβριδικό πόλεμο κρύβει πολλά ηθικά και πολιτικά διλήμματα, τα οποία θα πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και να προετοιμαστούν έγκαιρα. Πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η ανθεκτικότητα των πολιτικών δομών, των πόρων και των υπηρεσιών είναι