Στο νοσοκομείο ο Μάϊκλ Μουρ

Στο νοσοκομείο ο Μάϊκλ Μουρ

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ εισήχθη σε νοσοκομείο με πνευμονία, κάτι που τον υποχρέωσε να διακόψει την εκστρατεία προώθησης του ντοκιμαντέρ του Where to Invade Next («Πού να εισβάλουμε μετά») αν και δήλωσε χθες πως αισθάνεται «πολύ καλύτερα».

Ο Μουρ εισήχθη την περασμένη Κυριακή στην εντατική νοσοκομείου της Νέας Υόρκης, κι αναμενόταν να πάρει εξιτήριο σήμερα. «Ας πούμε πως τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά το βράδυ της Κυριακής. Αλλά χάρη στους καλούς γιατρούς, το αξιοπρεπές φαγητό του νοσοκομείου και το δεύτερο τρίμηνο του Obamacare (σ.σ. του συστήματος ασφάλισης υγείας της κυβέρνησης Ομπάμα), πάω πολύ καλύτερα», έγραψε ο Μουρ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Ο Μουρ απέδωσε την ασθένειά του στην κόπωση που του προκάλεσαν η εντατική εκστρατεία προώθησης του νέου του φιλμ, οι παρεμβάσεις του υπέρ του υποψηφίου για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς, αλλά και η εκστρατεία που διεξάγει για να καταγγείλει το σκάνδαλο του μολυσμένου νερού στο Φλιντ, τη γενέτειρά του, στο Μίσιγκαν.

«Δεν μπορώ να πάρω το αεροπλάνο, πρέπει να αναρρώσω και σε μία εβδομάδα (την 12η Φεβρουαρίου) αυτή η σπουδαία ταινία στην οποία αφιέρωσα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους, χωρίς να μπορώ να συμβάλλω», έγραψε ακόμη ο Μάικλ Μουρ στο Facebook.

«Θα ήταν εντάξει αν σας ζητούσω να σχηματίσετε ενός είδους "στρατό" επί του πεδίου για να γίνει γνωστή η ταινία, όπου κι αν ζείτε (και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης);», πρόσθεσε.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης είναι πασίγνωστος για ντοκιμαντέρ όπως το Bowling for Columbine (Ακήρυχτος Πόλεμος, 2002) για το ζήτημα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, το Fahrenheit 9/11 (Φαρενάιτ 9/11, 2004), στο οποίο εξέτασε την αντίδραση της κυβέρνησης Μπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ή το Roger & Me (Ο Ρότζερ κι Εγώ, 1989), για το κλείσιμο ενός εργοστασίου της General Motors στο Φλιντ.

Στο Where to Invade Next, ο Μουρ βάζει τον εαυτό του στο επίκεντρο της δράσης, υποδυόμενος τον δήθεν κατακτητή που μπήγει στο έδαφος την αμερικανική σημαία όπου κι αν πηγαίνει, προκαλώντας κατάπληξη στους περίεργους και στους διερχόμενους, παραπέμποντας στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ