Στο Συμβούλιο της Επικρατείας με δυο αιτήματα κυρώσεων κατά των μέτρων για την απαγόρευση συμμετοχής των πιστών στην χθεσινή λειτουργία των Θεοφανίων, προσέφυγε αργά το βράδυ της Τρίτης η Εκκλησία της Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να συζητηθούν, καθώς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δεν λειτουργούσε την Τετάρτη λόγω της αργίας.
Η κατάθεση από την Εκκλησία της Ελλάδος, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις 81 Μητροπόλεις έγινε ηλεκτρονικά, ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του ΣτΕ και όπως είναι φυσικό οι δικαστικοί υπάλληλοι έλαβαν σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν ημέρα αργίας.
Όλοι οι αιτούντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την χθεσινή ημέρα των Θεοφανίων.
Όπως αναφέρεται στις αιτήσεις ακύρωσης με την εν λόγω κοινή υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.
Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στις αιτήσεις ακύρωσης ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι απολύτως απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη, εν όψει του δημοσίου συμφέροντος για την προστασία της δημόσιας υγείας και πολύ περισσότερο όταν η επιλογή της Πολιτείας ήταν μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία, εξίσου με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Αντ΄ αυτού, συνεχίζει η Εκκλησία της Ελλάδος, κ.λπ., η Πολιτεία επέλεξε μετά την 2α Ιανουαρίου 2021 να απαγορεύσει απολύτως τη δημόσια λατρεία η οποία για αρκετούς πολίτες είναι προσωπική ανάγκη ζωτικής σημασίας και αυτή η ανάγκη τους δεν υπόκειται σε λογοκρισία ή υποτίμηση από την πλευρά του κράτους.
Ακόμα, αναφέρουν ότι κατά την ημέρα των Θεοφανίων, μπορούσε να επιτραπεί η συμμετοχή των πιστών υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ.
Οι αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ.χ