Με Χρήστο Μποκόρο έκανε ποδαρικό η Citi Ελλάδος, προσφέροντας σε πελάτες της ένα υπογεγραμμένο και αριθμημένο έργο του ζωγράφου (Giclée τύπωμα σε πλέξιγκλας). Στο ξεκίνημα μιας χρονιάς που δεν επιτρέπει λαμπρούς εορτασμούς, αλλά δεν πρέπει να στερηθεί από τον ισχυρό συμβολισμό της, η Citi συμμετέχει στα διακόσια χρόνια από την εθνεγερσία του 1821, με έργο του καλλιτέχνη. Είναι ένα γενέθλιο «κερί» σε έναν δύσκολο χρόνο όπου μετράμε τα βήματα μας ως έθνος όπως τα ατομικά γενέθλια καταγράφουν την αύξηση της ηλικίας μας από το ένα έτος στο άλλο με κεράκια.
Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, η εταιρική τραπεζική της Citi σφραγίζει τη συλλογική μνήμη με κάτι ξεχωριστό: «κεράκι αναμμένο σε σταυρό ανθισμένης σημαίας» το αποκαλεί ο Μποκόρος, «200 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό που τίναξε τον Οθωμανικό ζυγό και ξανάστησε με ελευθερία και θάνατο τη σύγχρονη Ελλάδα πολύχρωμα γαλανόλευκη».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία συνδέεται με το έργο του δημιουργού. Συγκεκριμένα, το 2014 με αφορμή τον εορτασμό 50 χρόνων της Citi στην Ελλάδα, είχε προσφέρει πάλι έργο του καλλιτέχνη ως δώρο Χριστουγέννων. Φέτος, όμως, το έργο που φιλοτεχνήθηκε το 2020 και μεταφέρθηκε σε 250 συλλεκτικά δώρα (στη διάσταση 18x18x3) λειτουργεί κι ως προπομπός της εθνικής μας γιορτής.
Ο Μποκόρος είναι ένας καλλιτέχνης που δουλεύει με σύμβολα και το προσφερόμενο έργο απηχεί απολύτως το πνεύμα του. Μετά τις επιτυχημένες εκθέσεις στο Μπενάκη της Πειραιώς κι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο ζωγράφος θα επιστρέψει στο κεντρικό κτίριο της Κουμπάρη με μια «γιορτή». Το γεγονός τιτλοφορείται «1821 – Δυο αιώνες μετά, η γιορτή» με πρωταγωνιστές τα πρόσωπα που 200 χρόνια μετά μένουν ήρωες και τους δικού μας φαντασιακού: ο Καραϊσκάκης, ο Σολωμός, δοσμένοι σε πορτρέτα που θα καταπλήξουν ακόμη και τους «πιστούς» φίλους του ζωγράφου, με τη γαλανόλευκη να δεσπόζει.
Αναρωτιέται ίσως κανείς αν έχει νόημα σήμερα η ζωγραφική απόδοση ενός εθνικού συμβόλου, όπως η ελληνική σημαία με τον σταυρό. Κι όμως, το έργο – σύμβολο του Μποκόρου μας δείχνει ότι η Επανάσταση του 1821, η πρώτη που «γέννησε» εθνικό κράτος στην περιοχή μας, κινητοποίησε όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια σε ένα αγώνα κοινό. Δεν ήταν μόνο η συμπόρευση απέναντι στον εχθρό, αλλά το γεγονός ότι στην επανάσταση σφυρηλατήθηκαν οι αξίες και η πολιτιστική ιδιοπροσωπία της Ευρώπης. Στους καιρούς μας καλό είναι να το θυμίζουμε, όχι μόνο για τον συμβολισμό της επετείου, αλλά και για τους κινδύνους που διέρχεται η Ένωση.
Κάποτε η παλαιότερη γενιά των επιχειρηματιών είχε μέριμνα για επενδύσεις στην τέχνη, προκειμένου να κρατούν έναν δίαυλο ανοιχτό με την κοινωνία. Θυμόμαστε με νοσταλγία την περίφημη σειρά ημερολογίων της ΑΓΕΤ Ηρακλής που αποτελούσε ένεση τέχνης και πολιτισμού, δένοντας την τέχνη με την ανάπτυξη της βιομηχανίας στα μεταπολεμικά και μεταπολιτευτικά χρόνια. Κι εκεί ο Χρήστος Μποκόρος έχει βάλει την υπογραφή του, εικονογραφώντας με έργα τις ημερολογιακές σελίδες, όπως ο Τσαρούχης, ο Γκίκας και ο Μόραλης για να αναφέρουμε ορισμένους μόνο από τον ανθό της νεοελληνικής τέχνης. Η φιλότεχνη επιχειρηματική δωρεά της Citi αντικατοπτρίζει τον σεβασμό της κουλτούρας της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται η Τράπεζα και τιμά την Επανάσταση, αναδεικνύοντας την ιστορική της σημασία και τη διεθνή της διάσταση. Είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία που αξίζει να βρει μιμητές.
Μπορεί η σκιά της πανδημίας να πέφτει βαριά επάνω στον τόπο, αλλά το ζωγραφικό φως του Μποκόρου θα μαγνητίζει το βλέμμα και θα θερμαίνει τον τυχερό κάτοχο του συλλεκτικού δώρου. Το επετειακό γεγονός θα σβήσει ή θα διατηρηθεί μυθολογικά και ρητορικά· το έργο όμως του δημιουργού θα το κρατούμε για πάντα μαζί μας σαν φυλαχτό, ζώντας το ως εφαλτήριο για το μέλλον.