Με στόχο την εξεύρεση μιας κοινής πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα από την Βενεζουέλα συναντώνται σήμερα στο Κίτο της Χιλής οι ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής.
Οι χώρες της υποηπείρου έχουν δει πολλά εκατομμύρια κατοίκους τους να φεύγουν για τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη αναζητώντας εργασία ή επιθυμώντας να ξεφύγουν από τη βία, ωστόσο τώρα είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται οι ίδιες αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα.
Δώδεκα εξ αυτών θα συναντηθούν σήμερα και αύριο στο Κίτο για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κοινό τρόπο αντιμετώπισης της μαζικής εξόδου των Βενεζουελάνων.
Έπειτα από πρωτοβουλία του Ισημερινού, η Αργεντινή, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, η Χιλή, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Παραγουάη, το Περού και η Ουρουγουάη δήλωσαν το παρών. Αν και εκλήθη η Βενεζουέλα δεν είχε επιβεβαιώσει μέχρι χθες Κυριακή τη συμμετοχή της.
«Μια περιφερειακή προσπάθεια θα επιτρέψει στις χώρες μας να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Χοσέ Βαλένσια υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού. Οι προτάσεις που θα συζητηθούν θα αφορούν την άρση των περιορισμών, την υιοθέτηση κοινών μέτρων που θα διέπουν τη διέλευση των Βενεζουελάνων αλλά και την κατάρτιση ενός κοινού ταμείου έπειτα από πρωτοβουλία του ΟΗΕ, όπως το επιθυμεί η Κολομβία.
Επίσης θα συζητηθεί το ζήτημα της υιοθέτησης ενός συστήματος ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών, όπως πρότεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μπογοτά, όπου ανακοίνωσε την παροχή βοήθειας από την Ευρώπη ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπισης της «μεταναστευτικής κρίσης».
«Είναι απαραίτητο κάθε ένας να αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί», εκτίμησε ο υφυπουργός Κινητικότητας του Ισημερινού Σαντιάγο Τσάβες. Αυτό περιλαμβάνει και τη Βενεζουέλα, από την οποία οι χώρες που συναντώνται στο Κίτο θα ζητήσουν «να εφαρμόσει πολιτικές», προκειμένου να «διαχειρίζεται με επαρκή τρόπο» τη μετανάστευση, πρόσθεσε.
Περίπου 2,3 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι (το 7,5% του πληθυσμού των 30,6 εκατομμυρίων) ζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 1,6 εκατομμύριο έχουν μεταναστεύσει μετά το 2015. Η Κολομβία, το Περού και ο Ισημερινός είναι οι βασικές χώρες που υποδέχονται τους μετανάστες, οι οποίοι όμως καταφεύγουν και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ