Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των επαγγελματιών ειδικής αγωγής, για το σχέδιο σύμβασης που έχει καταθέσει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος τους καλεί σε διάλογο, δίνοντας μάλιστα χρονική επέκταση της περιόδου διαβούλευσης έως τέλος Φεβρουαρίου. Οι ίδιοι αρνούνται να προσέλθουν, κάνοντας λόγο για «μεθόδευση» σε σχέση με την παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής» και ζητούν διάλογο από μηδενική βάση.
Σήμερα σύλλογοι φορέων ειδικής αγωγής συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, καταγγέλλοντας ότι «η προτεινόμενη σύμβαση υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με άμεσο αντίκτυπο στα παιδιά και στους εφήβους που χρήζουν θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως συνεδρίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ειδικής Διαπαιδαγώγησης, Συμβουλευτικής, Ατομικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Συμπεριφοράς, καθώς η δαπάνη που προβλέπεται για τις συγκεκριμένες θεραπείες για το έτος 2017 μειώθηκε σχεδόν στο μισό, περίπου στα 60 εκ ευρώ». Υποστηρίζουν ότι η σύμβαση πρέπει να είναι βιώσιμη για όλους και ζητούν να συνεχίσει το ισχύον καθεστώς κάλυψης δαπανών, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος για «ουσιαστικό διάλογο» από μηδενική βάση.
Αντιπροσωπεία τους ενημέρωσε την επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, καθώς και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από την πλευρά της αποφάσισε την χρονική επέκταση της περιόδου διαβούλευσης έως τέλος Φεβρουαρίου, ώστε η σύμβαση να υπογραφεί μέχρι 15 Μαρτίου. «Η απουσία τους από τον διάλογο, λειτουργεί περιοριστικά στην προσπάθεια για καλύτερη εξυπηρέτηση του Πολίτη» αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας ότι «ένα μήνα μετά την πρόσκληση του Οργανισμού για κατάθεση προτάσεων επί του κειμένου της σύμβασης, Σωματεία, Σύλλογοι και Φορείς Ειδικής Αγωγής κατέθεσαν μόνο τις απόψεις τους χωρίς να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο».
Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι με τη σύναψη συμβάσεων, οι πολίτες δεν θα έχουν πλέον την υποχρέωση προπληρωμής και δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν εκ των υστέρων στον ΕΟΠΥΥ, τα παραστατικά για την αποζημίωσή τους. Επίσης, μέσω των συμβάσεων, ο ΕΟΠΥΥ, θα είναι σε θέση να ελέγξει αποτελεσματικά το κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υλικών και υπηρεσιών. Παράλληλα, στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να συγκροτηθεί Επιστημονική Επιτροπή στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των Φορέων Ειδικής Αγωγής. Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η διαμόρφωση προτάσεων για το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των Κέντρων Ειδικής Αγωγής, η αποτύπωση των πραγματικών αναγκών σε όλο το φάσμα της Ειδικής Αγωγής και η υιοθέτηση επιστημονικά τεκμηριωμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. «Τα συμπεράσματα της Επιτροπής θα ληφθούν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή, προς όφελος όλων των Πολιτών», αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ