Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με μπλόκα από τρακτέρ να έχουν κλείσει οδικούς άξονες σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους για τη μη πληρωμή των αποζημιώσεων του 2018.
Όπως αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων μέχρι τώρα μπλόκα έχουν στηθεί σε Λάρισα (κόμβος Νίκαιας), Μαγνησία (κόμβος Αερινού), Φθιώτιδα (κόμβος Πελασγίας), Βέροια (κόμβος Κουλούρας), Νάουσα (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (διασταύρωση Γυψοχωρίου), Σέρρες (στροφή Σιδηροκάστρου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου Αμυνταίου), Αχαΐα (Ερύμανθος), Ηλεία (κόμβος Αγίου Γεωργίου), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης), Ηράκλειο Κρήτης (κόμβος Αστερουσίων), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια) και Ρέθυμνο (Μάντρες), ενώ τις επόμενες μέρες μπλόκα θα στηθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - μέλος της Πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, κάλεσε όλους τους αγρότες της Θεσσαλίας να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και να στηρίξουν το μπλόκο της Νίκαιας με την συμμετοχή τους.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρούδας είπε ότι «το μπλόκο της Νίκαιας μπορεί να θα δώσει δυναμική στον αγώνα των αγροτών» και έστειλε τους χαιρετισμούς του σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στις ανακοινώσεις τους είναι τα εξής:
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών».
Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες. -Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. -ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ'' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. -Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
-Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, που -όπως επισημαίνουν- «αποσκοπούν στην τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων ώστε να πάψουν ν'' αγωνίζονται για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ».
Στ. Αραχωβίτης: Άμεση συνάντηση με τους αγρότες, όταν το ζητήσουν
Στο μεταξύ, για άμεση συνάντηση με τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, όποτε εκείνοι το ζητήσουν, καθώς η πρόσκληση έχει κατατεθεί από την πλευρά της πολιτείας, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «βήμα - βήμα προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές των μνημονίων» ωστόσο πρόσθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί το να δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ άλλων επαγγελματικών ομάδων και των αγροτών θα ήταν το τελευταίο που θα θέλαμε να δούμε».