Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία μετέθεσε την ευθύνη για την κήρυξη και την εφαρμογή συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός στη Συρία στις μεγάλες δυνάμεις, λέγοντας ότι η δική του εντολή είναι απλά και μόνο να συμβάλει στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τις εκλογές, τη μεταβατική κυβέρνηση και την κατάρτιση του νέου Συντάγματος της χώρας.
Αφού ανακοίνωσε την «επίσημη» έναρξη των διαπραγματεύσεων, ο ντε Μιστούρα τόνισε ότι η κήρυξη γενικής ή τοπικών εκεχειριών δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να συζητήσει, αυτό πρέπει να συζητηθεί στο επίπεδο της Διεθνούς ομάδας στήριξης της Συρίας (ISSG), εκείνων των χωρών που έχουν εμπλακεί» στη σχετική συζήτηση.
Ακόμη, ο ντε Μιστούρα τόνισε ότι εάν η κυβέρνηση της Συρίας προχωρήσει στην αποφυλάκιση των γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις φυλακές, αυτό θα αποτελέσει ένα «θετικό σημάδι» και θα συμβάλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Η αντιπολίτευση λέει πως έχει έναν κατάλογο που απαριθμεί 3.000 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις συριακές φυλακές. «Δεν έχω ακόμη λάβει ακόμη αυτόν τον κατάλογο, τον έχω ζητήσει», σημείωσε ο ντε Μιστούρα.
Μετά την πρώτη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης (HCN), ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ τόνισε ακόμη πως κατανοεί τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN), Σαλίμ αλ Μουσλάτ δήλωσε από την πλευρά του, μετά το τέλος της συνάντησης με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, ότι αναμένει την απάντηση των αντιπροσώπων της συριακής κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για «τον τερματισμό των βασάνων» στη Συρία.
«Εκτιμώ πως λάβαμε πολύ θετικά μηνύματα από τον ντε Μιστούρα και αύριο θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την αντιπροσωπεία του καθεστώτος και αναμένουμε απάντηση από αυτόν», δήλωσε έπειτα από τη δίωρη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία.
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε ομόφωνα την 18η Δεκεμβρίου 2015 καλεί όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιτρέψουν άμεσα την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές υπό πολιορκία, την απελευθέρωση φυλακισμένων που κρατούνται αυθαίρετα και τον τερματισμό των επιθέσεων σε περιοχές όπου υπάρχει άμαχος πληθυσμός.
Κατά την άφιξη του στην Γενεύη το Σάββατο, ο Μουσλάτ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε πως η επιμονή (από την μεριά της αντιπολίτευσης) στην εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ αποτελεί ευθύνη των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που περιλαμβάνουν τον κύριο σύμμαχο της Δαμασκού, Ρωσία.
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα ΗΕ η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε «επί της αρχής» το αίτημα των ΗΕ για διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις συριακές πόλεις Μαντάγια, αλ Φούα και Κεφράγια.
«Ο ΟΗΕ θα καταθέσει έναν αναλυτικό κατάλογο εφοδίων και άλλων λεπτομερειών· σε αυτόν θα επαναδιατυπώνεται το αίτημα αποστολής εφοδίων σίτισης και την είσοδο (σ.σ. στις πολιορκούμενες περιοχές) ομάδων αξιολόγησης των αναγκών σίτισης / υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Γιαν Λάρκε.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχουν 15 περιοχές στην Συρία, όπου 450.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι.
Παράλληλα σήμερα ένας αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Αν Πάτερσον και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Συρία, Μάικλ Ράτνεϊ τόνισαν από κοινού σήμερα στον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ ότι η Μόσχα χρειάζεται να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Πάραυτα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα, κάτι που ανέφερε και ο Αχμέντ αλ Σεούντ, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι δυνάμεις του συριακού στρατού, μαζί με δυνάμεις που πολεμούν στο πλευρό της κυβέρνησης – ανάμεσα και τους και Ιρανοί μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία – με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν σήμερα την μεγαλύτερη επίθεση, εδώ και ένα χρόνο, σε περιοχές του Χαλεπιού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ