Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης των ευρωπαϊκών προβλημάτων» στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας ZEIT.
Ο υπουργός Μετανάστευσης υπογραμμίζει ότι «τα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν μπορούν να φέρουν ολόκληρο το βάρος» και συμπληρώνει ότι «οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μπορούν να μετακινούνται στην Ευρώπη με λίγους περιορισμούς». Επίσης, παρατηρεί ότι «οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη είχαν προηγουμένως επισκεφτεί τουλάχιστον μια χώρα όπου δεν απειλούνταν» και τονίζει ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο τα κράτη που συνορεύουν με μια χώρα σε κρίση».
Σχετικά με τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τα σχετικά βίντεο που κυκλοφόρησαν, ο κ. Μηταράκης απαντά ότι «τέτοια βίντεο μπορούν να παραποιηθούν πολύ εύκολα» και συνεχίζει: «Η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί μια τεράστια και βρώμικη επιχείρηση. Υπάρχουν και ΜΚΟ, εναντίον των οποίων διεξάγεται έρευνα στην Ελλάδα για πιθανή συμμετοχή στην διακίνηση ανθρώπων. Γι' αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πώς αντιμετωπίζουμε ισχυρισμούς που διαδίδονται στο Twitter, στο Facebook ή οπουδήποτε αλλού. Άνθρωποι που είναι ιδεολογικά προκατειλημμένοι συνεχίζουν να εγείρουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μας».
Σε ερώτηση για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά, εν μέσω χειμώνα, ο υπουργός Μετανάστευσης εξηγεί ότι θα δημιουργηθούν πέντε νέες, σύγχρονες δομές, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «αν είχαμε περισσότερο χρόνο, η δομή θα ήταν σίγουρα καλύτερη. Έπρεπε να την επεκτείνουμε ενώ οι άνθρωποι ήταν ήδη εκεί. Αυτό είναι δύσκολο». Επίσης, σημειώνει ότι «είναι αλήθεια, όμως, ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υποδοχής για απεριόριστο αριθμό ανθρώπων», προσθέτοντας ότι «και στη Γερμανία δεν θα γινόταν διαφορετικά. Αν αύριο ξαφνικά έρχονταν δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, ούτε εσείς θα είχατε διαθέσιμο αμέσως για τον καθένα ένα κρεβάτι».
Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Ελλάδα είναι ικανοποιημένη από την υποστήριξη της ΕΕ, ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «μέχρι στιγμής έχει εκπληρωθεί μόνο το 40% των υποσχέσεων για υποδοχή ανθρώπων από τα νησιά. Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, «από τους περίπου 7.000 ανθρώπους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Λέσβο, 1.000 θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και ακόμα 1.000 σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εάν οι άλλες χώρες τηρούσαν τις υποσχέσεις τους, οι συνθήκες στον καταυλισμό θα ήταν καλύτερες, καθώς δεν θα ήταν τόσο γεμάτος».