Τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου αναμένει τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα πως η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών συνιστούν «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».
«(Τις) Αναμένω εντός του επόμενου μήνα, κάποια στιγμή προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είναι ένα καλό βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Η Τουρκία θα πρέπει να είναι συνεπής σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλά ένα δόλωμα για να αποφύγει τις συζητήσεις στο Συμβούλιο [Κορυφής] της Ε.Ε. τον Μάρτιο», δήλωσε ακόμα στο πρακτορείο ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωποι των δύο πλευρών συναντήθηκαν στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη μετά από διακοπή πέντε ετών. Ο 61ος γύρος επαφών διήρκεσε 3,5 περίπου ώρες και έληξε με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες στην Αθήνα.
Το πρακτορείο σημειώνει εξάλλου ότι παραμένουν τα εμπόδια, με την κάθε πλευρά να έχει διαφορετική ατζέντα στις συζητήσεις. Η Ελλάδα αναφέρει ότι θα συζητήσει μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ η Τουρκία σημειώνει ότι θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλες οι διαφορές των δύο πλευρών.
Όπως αναφέρει το Reuters, προηγήθηκαν δεκάδες γύροι συνομιλιών την περίοδο 2002-2016, σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Μετά από μια παύση τεσσάρων ετών και ενώ οι εντάσεις κορυφώθηκαν για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, οι δύο πλευρές επέστρεψαν στις διερευνητικές στις 25 Ιανουαρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία με την Ιταλία και την Αίγυπτο, έχει κάνει σαφές ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Τουρκία, θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Μόνη διαφορά με την Τουρκία ο καθορισμός των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών»
Την πάγια θέση της ελληνικής πλευράς πως μοναδική διαφορά με την Τουρκία είναι ο καθορισμός των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο «Europe 2021»
Ωστόσο, συμπλήρωσε πως «δεν είμαι, όμως αφελής, θέλω να διαπιστώσω συνέπεια από την πλευρά της Τουρκίας. Σε γενικές γραμμές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, δεν σας κρύβω ότι ορισμένες φορές θα επιθυμούσα μεγαλύτερη στήριξη. Η απειλή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα πρέπει να είναι αξιόπιστη, ειδάλλως δεν θα λειτουργήσει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ισχυροποιηθεί γεωπολιτικά».