Τέλος στη γραφειοκρατία των προσλήψεων βάζει το υπουργείο Εσωτερικών μειώνοντας δραστικά τον χρόνο που απαιτείται μέσα από τον εκσυγχονισμό του ΑΣΕΠ αλλά και την ηλεκτρονική συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Στο πακέτο των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιλαμβανόταν η ριζική βελτίωση της διαδικασίας των προσλήψεων όπως χαρακτηριστικά τόνισε χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «εμβληματικές» και τις παρεμβάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.
Άλλωστε η μείωση του χρόνου της διαδικασίας απαιτείται για προσλήψεις θα συμβάλλει στη στελέχωση και των Δήμων με το απαραίτητο προσωπικό.
Η φιλοσοφία της ηγεσίας του υπουργείου είναι καταρχήν να διασφαλίζονται οι διαφανείς διαδικασίες στο στάδιο της επιλογής δημοσίων υπαλλήλων βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων, που ισχύουν, αλλά να επιταχυνθούν και απλοποιηθούν οι διαδικασίες των προκηρύξεων μέσα από τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΑΣΕΠ.
Ως παράδειγμα αναφερόταν ότι μέχρι τώρα οι –χιλιάδες πολλές φορές- υποψήφιοι έπρεπε να μαζέψουν και να πιστοποιήσουν διάφορα έγγραφα προκειμένου να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις της ανεξάρτητης Αρχής για πρόσληψη σε δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό θα γίνεται στο εξής απευθείας ηλεκτρονικά, καθώς θα υπάρχει πρόσβαση στα απαιτούμενα έγγραφα μέσω της διασύνδεσης των διαφόρων συστημάτων.
Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης των διαδικασιών πρόσληψης πάνω από το μισό. Σημειωτέον μάλιστα πως σε περιπτώσεις προκηρύξεων με μεγάλο αριθμό θέσεων μπορεί να απαιτούνται 2 ακόμη και 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν. Ως αποτέλεσμα, φορείς που έχουν ανάγκες, δεν θα χρειάζεται πλέον να μένουν υποστελεχωμένοι επί μακρόν εξαιτίας χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των δήμων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε κρίσιμα θέματα λόγω απουσίας των κατάλληλων υπαλλήλων. Ένα από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν είναι η υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών πολλών φορέων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην μελέτη και εκτέλεση σημαντικών έργων.
Για το σκοπό αυτό προωθείται νομοθετική ρύθμιση και θα προβλέπεται η συνδρομή της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), όπου σε συνεργασία και με το ΤΕΕ θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι θα διοχετεύονται σε δήμους με ελλείψεις του απαιτούμενου προσωπικού.
Με τον τρόπο αυτό, όπως έχει δηλώσει ο κ. Θεοδωρικάκος, προσφέρεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να κάνει περισσότερα έργα χωρίς να χρειάζεται να δημιουργεί στρατιά υπαλλήλων αλλά να πραγματοποιεί συνέργειες με επαγγελματίες που εργάζονται στο ιδιωτικό τομέα. Είναι ένα ευέλικτο σχήμα, δεδομένου ότι ακόμη και εάν οι δήμοι είχαν τη δυνατότητα προσλήψεων θα έπρεπε να γίνει προκήρυξη για μηχανικούς μέσω ΑΣΕΠ και να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να αναλάβουν καθήκοντα, να ενημερωθούν και να προχωρήσουν τα όποια έργα. Το νέο καθεστώς θα δώσει –επισημαινόταν- σημαντική αύξηση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, που σε πολλές περιπτώσεις λιμνάζουν.
Ήδη, εξάλλου, στο πλαίσιο του απολογισμού από τον υπουργό Εσωτερικών εντάσσεται ρύθμιση με την οποία επιτράπηκαν συνέργειες των δήμων με ιδιώτες στους τομείς καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου. Τομείς, που αποτελούν ραχοκοκαλιά στη λειτουργία όλων των φορέων της Αυτοδιοίκησης.
Στο πλαίσιο των συνολικά 9 σημαντικών νομοθετικών παρεμβάσεων και 90 πρωτοβουλιών, που παρουσίασε ο κ. Θεοδωρικάκος στον πρωθυπουργό δεν λείπουν βέβαια και οι εδώ και καιρό εξαγγελθείσες. Όπως η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που οδήγησε σε τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας ή ο νέος νόμος που θα ξεκαθαρίζει τις αρμοδιότητες μεταξύ όλων των επιπέδων διοίκησης –κεντρικό κράτος, αποκεντρωμένες διοικήσεις, δήμοι, περιφέρειες.