«Είναι ένα πάρα πολύ θλιβερό επεισόδιο, το οποίο δυστυχώς δεν αμαυρώνει μόνο την εικόνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και την εικόνα της χώρας και είναι το αποτέλεσμα της ανοχής που δείχνουμε στους ακραίους», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, "Πρακτορείο 104,9 FM", για την επίθεση που δέχθηκε, το Σάββατο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
"Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα και πρέπει με κάθε τρόπο να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αντέξει. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα όλα τα ακραία στοιχεία να μπούνε στην άκρη", υπογράμμισε ο βουλευτής.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε: "Το τέλος της μνημονιακής εποχής από τυπική πλευρά έρχεται σε λίγες εβδομάδες και ελπίζω να ολοκληρωθεί καλά και η αξιολόγηση, η οποία αυτή την ώρα φαίνεται ότι τεχνικά έχει κλείσει και μεθαύριο -στις 24 τους μηνός- με τους Ευρωπαίους εταίρους να υπάρξει η σχετική αποδοχή και να προχωρήσουμε στην έξοδο από το μνημόνιο".
Επισήμανε, δε, την ανάγκη "να είμαστε συνεπείς στις κρίσεις μας, να μην υποχωρούμε σε επικοινωνιακά τεχνάσματα". "Το πραγματικό μας μέλημα", εξήγησε, "είναι να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε μία κανονική χώρα από την οικονομική άποψη και αυτό σημαίνει να μπορούμε να αντέξουμε την εξυπηρέτηση του χρέους μας από την ελεύθερη χρηματοπιστωτική αγορά, χωρίς να επωμιζόμαστε μεγάλα βάρη".
"Εάν αυτό η Ελλάδα μπορεί να το επιτύχει με έξοδο στις αγορές, χωρίς κανένα άλλο βάρος, με ένα επιτόκιο, το οποίο να είναι αντίστοιχο των επιτοκίων που έχουν κι άλλες χώρες, τότε αυτό θα έχουμε μία πολύ επιτυχημένη κατάσταση. Εάν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, τότε βρισκόμαστε σε δυσκολία", είπε και διευκρίνισε: "Η ουσία του θέματος είναι ότι για να πετύχουμε μία τέτοιου είδους μεταχείριση από τους δανειστές, τους νέους δανειστές στους οποίους επιδιώκουμε να απευθυνθούμε, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε στο εσωτερικό μας μία σειρά από μεταρρυθμίσεις και να δώσουμε ένα σήμα ότι είμαστε θετικοί στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Αυτό το θετικό σήμα, αυτή την ώρα δεν βλέπω να το εκπέμπουμε στον βαθμό που θα έπρεπε και αυτό αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα [...] Το περίφημο πλεόνασμα, για το οποίο περηφανευόμαστε, δεν είναι ένα πλεόνασμα πραγματικό, που να οφείλεται στον μεγαλύτερο πλούτο που έχουμε δημιουργήσει και μας επιτρέπει να έχουμε απόθεμα, είναι ένα πλεόνασμα που οφείλεται σε μία υπεραφαίμαξη".
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ επισήμανε την ανάγκη "να έχουμε μία λύση συνολική -και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της ΠΓΔΜ- μία λύση συνολική που να λύσει και το πρόβλημα του αλυτρωτισμού με αναθεώρηση συνταγματική και μία λύση άμεση που δεν θα είναι σαλαμοποιημένη, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα, χωρίς να περιμένουμε".
"Πρέπει να πάμε σε ένα όνομα, το οποίο να είναι κοινά αποδεκτό και από τους δύο λαούς, ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό [...] όχι όμως με εθνοτικό προσδιορισμό, όπως είναι το Ίλιντεν. Το Ίλιντεν είναι η ανάμνηση της Δημοκρατίας του Ίλιντεν, που είχε δημιουργηθεί για λίγες μέρες το 1903 και η οποία αποτελούσε την απαρχή της πραγμάτωσης του ονείρου του ''σλαβομακεδονικόύ έθνους''. Αυτή η ονομασία ήταν ατυχής, δεν έπρεπε να συζητηθεί καν, αλλά από ό,τι καταλαβαίνω παρήλθε ήδη ως προοπτική", πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Intimenews